Cei mai tineri practicanti de arte martiale din Suceava au varsta de 5 ani. Citeste aici marturiile performantei in Qwan Ki Do (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Cunoscut sub denumirea de „HE PAI”, în traducere „Cocorul Alb” din Suceava, clubul de arte marţiale care activează acum într-unul din spaţiile Galleria Mall Suceava, poartă în spate o tradiţie de ani de muncă şi antrenamente, în prezent lăudându-se cu practicanţi de Qwan Ki Do cu vârsta cuprinsă între 5 şi 45 de ani.

Ovidiu Zegrea în vârstă de 37 de ani, cunoscut la antrenamente sub denumirea de „Huann Su”, este cel care de aproape 12 ani a preluat conducerea Clubului sucevean de karate.

„Profesez ca instructor din anul 1999. Am început practica la Şcoala Generală Nr.11 din Suceava, acolo unde am predat preţ de aproximativ 8 luni, moment după care am plecat în armată. Din anul 2000 am continuat să predau la Şcoala Generală Nr.9 << Ion Creangă >> din municipiu unei grupe de copii şi am preluat Clubul HE PAI de la instructorul meu Cătălin Onisie, care în anul 2000 a plecat în Spania”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Ovidiu Zegrea, instructor în cadrul Club HE PAI.

Potrivit maestrului, începuturile carierei sale ca instructor de arte marţiale a fost la Şcoala Nr.9 „Ion Creangă” din Obcine, acolo unde a preluat câţiva copii pregătiţi în prealabil de către o altă colegă de-a sa. „Un nucleu era deja format, unii dintre ei pregătindu-se în continuare cu mine. Acum sunt mari şi au reuşit ca la vârsta de 18, respectiv 22 de ani să deţină centura neagră 1 Dan, asta după 5-6 ani de pregătire intensă”, ne-a dezvăluit mândru Ovidiu Zegrea.

În momentul de faţă, acesta pregăteşte elevi de la 4 ani şi jumătate, până la 45 de ani. Are două grupe de copii începători, o grupă de copii avansaţi, o grupă de adulţi începători şi o grupă de adulţi avansaţi. Deocamdată, adulţii învaţă tainele artelor marţiale împreună, însă pe viitor, pe măsură ce numărul începătorilor va creşte, profesorul va lucra separat cu ei, pentru o mai bună eficienţă.

Campioană naţională la prima participare

În timp, meritele unei munci asidue, soldate cu zeci de ore de antrenament, au început să se vadă şi pentru elevii cu care maestrul lucrează la acest moment. „Cu cei mici am obţinut şi rezultate foarte bune, o remarc aici pe eleva Sabina Postolache care a obţinut de trei ori consecutiv titlul de Campioană Naţională, în prezent având vârsta de 10 ani şi jumătate, alături de o altă fetiţă pe nume Francesca, care a progresat enorm în doi ani de zile ajungând la un nivel foarte mare pentru vârsta ei, în prezent în vârstă de 7 ani, anul acesta obţinând titlul de Campioană naţională la prima participare. De asemenea îl remarc pe Sebastian Pricop care anul trecut a ieşit Campion Naţional la băieţi, un copil în vârstă de 10 ani, foarte devotat muncii pe care o depunem în sala de antrenament”, a arătat Huann Su. Profesorul a ţinut să accentueze faptul că aceşti copii performanţi au muncit intens pe parcursul a 5-6 ani de pregătire, venind sârguincios la antrenamente de câte patru ori pe săptămână, indiferent de anotimp, unii sacrificându-şi adesea timpul liber din vacanţe.

Şi pentru că performanţa se obţine din oameni performanţi, Ovidiu Zegrea a dezvăluit echipei NewsBucovina.ro părţi importante din cariera sa de până acum, precum şi drumul pe care l-a parcurs pentru a ajunge în postura în care se află la acest moment. „Personal am început să practic acest sport un pic mai târziu, la vârsta de 19 ani, după ce am terminat liceul. Ca orice băiat am vrut să învăţ să lupt, să mă apăr, nu aveam prea multe cunoştinţe despre ce implică acest sport, am văzut un afiş la Casa de Cultură din Suceava care semnala existenţa cursurilor de luptă Full Contact, mi-a plăcut cum sună şi am mers la antrenament. Încet, încet am început să descopăr oameni care mi-au plăcut foarte mult, oameni care au contribuit enorm la schimbarea mentalităţii pe care o aveam despre ceea ce înseamna noţiunea de << arte marţiale >> . Cel care m-a ajutat să continui şi să mă menţin la un nivel ridicat a fost instructorul meu de atunci, Carol Derla, în prezent stabilit în Canada. El a fost modelul meu. Am început, practic, arte marţiale în anul 1993, în 1999 am susţinut examenul de atestare ca instructor, în anul 2000 am dat examen pentru obţinerea Centurii negre, cu precizarea că în anul 1988 şi în 2003 am fost selectat la lotul naţional”, a rememorat Huann Su.

După plecarea instructorului Cătălin Onisie, tânărul Ovidiu Zegrea s-a văzut pus în situaţia de a prelua conducerea Clubului HE PAI, precizând că în anul imediat următor, împreună cu echipa pe care o antrena, au ieşit vicecampioni naţionali la luptă, acest rezultat fiind pentru el o confirmare şi o încununare a eforturilor depuse. „Plecarea antrenorului a fost un moment delicat, de cotitură, în care am fost nevoit să dau ce aveam mai bun şi să demonstrez că nu a avut degeaba încredere în mine”, a adăugat instructorul.

În karate fetele au o mişcare mai estetică

Din experienţa de instructor dobândită până în prezent, profesorul ne-a mărturisit că în karate, fetele au o mişcare mai estetică, iar din punct de vedere al denumirii de „Arte Marţiale”, acestea se apropie mai mult de denumirea de „artă”, comparativ cu băieţii pe care îi pregăteşte la sală.

În ideea că artele marţiale reprezintă şi un sport al minţii care presupune ideea unei discipline sportive, Huann Su ne-a explicat: „Pe lângă performanţele sportive şi ideea de sport, mai important pentru mine este ca aceşti copii să crească sănătos, cu nişte principii care să le ofere o verticalitate în viaţă şi în orice situaţie ar apărea în evoluţia lor. Până la urmă mai important este să ştii să fii om, decât un mare campion. Atât Qwan Ki Do, cât şi alte stiluri aparţinând artelor marţiale, dacă este practicat nu numai cu corpul, ci şi cu mintea, cu sufletul, îţi imprimă o anumită conduită, o anumită idee de corectitudine, de disciplină, de politeţe pe care practicanţii şi le însuşesc, cu ajutorul cărora se pot remarca mai târziu în societate”, a transmis Ovidiu Zegrea, mândru de copiii pe care îi formează.


Intră acum și în grupul de