Intră acum și în grupul de
Numărul căsătoriilor oficiate şi înregistrate la Primăria Suceava s-a menţinut constant în ultimii doi ani, în anul 2011 fiind efectuate 839 de cununii civile, comparativ cu 841 în anul 2010.
„Numărul acestora se menţine constant în ultimii doi ani. Sesizăm totuşi o scădere a numărului celor care aleg să spună da în faţa stării civile de la Suceava comparativ cu anii trecuţi. Un exemplu concret îl avem în anul 2008 când s-au oficiat 1.068 de cununii, respectiv 960 în anul 2009”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Tatiana Maxim, şef serviciu „Stare civilă” în cadrul Primăriei Suceava.
Potrivit acesteia, în decursul anului 2011 în cadrul serviciului de „Stare civilă” de la Suceava a fost înregistrată o singură dispensă, căsătoria având loc cu aprobarea instanţei de tutelă, în cazul în care tânăra avea sub 18 ani, însă au existat şi câteva căsătorii civile realizate între oameni de vârsta a treia, pensionari.
Conform reglementărilor noului Cod Civil s-a decis scoaterea taxei de oficiere a căsătoriei civile, tocmai în ideea ca oamenii să se căsătorească la Primărie, fără a mai fi nevoiţi să plătească deplasarea ofiţerilor de stare civilă în locuri preferenţiale alese de miri.
„Consider că Primăria reprezintă cadrul oficial în care trebuie să se întocmească cununia civilă şi încurajez tinerii şi pe cei care doresc să se căsătorească, să nu renunţe la tradiţia de a se căsători legal la Primărie”, a transmis Tatiana Maxim.
Precizăm că ofiţerii de stare civilă se pot deplasa pentru oficierea cununiei civile în altă locaţie decât cea prevăzută legal, doar în cazuri excepţionale, respectiv de boală, dar numai cu aprobarea primarului.
Reamintim că cei care doresc să se căsătorească trebuie să se prezinte cu zece zile înainte la serviciul de „Stare civilă” şi să aducă cu sine actele de identitate, certificatele de naştere şi certificatele medicale prenupţiale. Acestea din urmă se obţin de la medicul de familie.
Intră acum și în grupul de