Georgeta Foca, femeia care de mai bine de 47 de ani „vindeca” ceasurile „bolnave” ale sucevenilor


Intră acum și în grupul de

Renumită pe plan local, dar şi judeţean pentru calităţile profesionale deosebite pe care le deţine în domeniul ceasornicăriei, dar şi pentru amabilitatea cu care obişnuieşte să îşi trateze fiecare client în parte, Georgeta Foca este ceasornicăriţa care, de mai bine de 47 de ani, le dă ora exactă sucevenilor.

Băcăuancă la origine, dar suceveancă prin adopţie după ce s-a căsătorit în municipiul reşedinţă de judeţ, doamna Geta cum este cunoscută de toţi, se mândreşte cu faptul că face parte din prima promoţie de ceasornicari absolvenţi ai Şcolii de Meserii din Galaţi, de altfel, în anul 1965. Ambiţioasă din fire, Georgeta Foca a terminat şcoala profesională ca şef de promoţie, mai târziu urmând şi liceul la seral, iar de la vârsta de 49 de ani, când a rămas văduvă, a avut puterea de a-şi susţine singură cei doi copii pe care îi are. Şi pentru că este unul dintre cei mai buni ceasornicari din oraş, acest lucru i-a determinat pe reprezentanţii Cooperativei “Unirea” să o reangajeze, după ce iniţial, la vârsta de 57 de ani, a ieşit la pensie.

„Acest lucru se datorează faptului că întotdeauna am lucrat cinstit şi cu profit. Am fost şi şefa secţiei din centru, de la << 23 Decembrie >> , locaţie în care mi-am început iniţial activitatea. Mi-am văzut întotdeauna de treabă, iar unul dintre secretele longevităţii în meseria mea a fost pasiunea cu care m-am dedicat activităţii pe care am prestat-o şi încă o mai fac, la ceasornicărie ”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Georgeta Foca.

Ceasurile – „companionii” doamnei Geta

Calmă din fire, doamna Geta apreciază că nu ar putea trăi fără ca în fundalul încăperii unde locuieşte, respectiv al încăperii în care lucrează, să nu se audă ticăitul ceasurilor, pe care le numeşte „companionii” săi, „cei mai buni prieteni”. „Toate ceasurile de care sunt înconjurată aici, la ceasornicărie, fac practic parte din viaţa mea, sunt ca şi familia mea. Lucrez ceasuri mecanice, electronice, repar ceasuri care încă se află în garanţie şi mă mândresc cu faptul că întotdeauna am avut şi am profit. Chiar dacă într-o zi te confrunţi cu un client nervos, în această meserie trebuie să ai calm şi să fii capabil să gestionezi echilibrat situaţia”, a explicat renumita ceasornicăriţă.

În cele aproximativ 20 de minute de discuţie pe care ni le-a acordat doamna Geta, clienţii şi-au făcut apariţia unul după altul în ceasornicărie, lucru ce demonstrează numărul mare de solicitări pe care aceasta le primeşte zilnic.

Sunt ceasornicarul cu cel mai mare profit din Suceava

„M-am obişnuit să onorez, zilnic, multe comenzi, lucru în urma căruia am aflat că sunt ceasornicarul cu cel mai mare profit din Suceava. Nu am fost niciodată sub profit. Pentru că am vechime în această meserie, mi-am format şi o clientelă bogată care uneori se deplasează special de la Vatra Dornei, Câmpulung, Gura Humorului, Rădăuţi şi nu numai. La mine vin oameni din toate categoriile sociale”, a precizat Georgeta Foca.

Ea consideră că un alt secret al succesului în meseria pe care o practică este modul în care îţi tratezi clienţii. „Există situaţii în care îmi ajut clienţii mai în vârstă şi le pun ceasul la mână. De asemenea, nu cer sume mari de bani pentru operaţiunile pe care le efectuez, iar în momentul în care îi înapoiez clientului ceasul reparat, acesta primeşte din partea mea o garanţie verbală pentru o perioadă de 2-3 ani. Cu alte cuvinte, dacă solicitantul revine la mine cu acelaşi ceas în acest interval de timp, va primi o reparaţie gratuită. Şi asta este o soluţie prin care am reuşit să îmi atrag noii clienţii noi şi să îi păstrez pe cei vechi. Eu servesc ieftin şi bine”, a explicat experimentata ceasornicăriţă.

Ea a ţinut să menţioneze că a deprins acest lucru de la maistrul Eugen Grinberg de la care a învăţat meserie, la Suceava. “El m-a învăţat să lucrez încet, cu iscusinţă şi să nu îmi taxez scump clienţii, pentru ca aceştia să apeleze şi următoarea dată la serviciile mele. Aveam doar 20 de ani şi îmi aduc aminte că la acea vreme în Suceava nu erau mulţi ceasornicari, dar toţi erau foarte buni. Din păcate, azi, am rămas şi mai puţini, toţi în vârstă, deoarece nu mai există şcoli de ceasornicari care să instruiască şi tinerele generaţii în acest domeniu”, ne-a spus femeia, cu o urmă de regret în glas.

Niciodată nu am avut intenţia de a renunţa de la ceea ce fac

Şi pentru că este extrem de punctuală, Georgeta Foca nu admite nicio întârziere către clienţii săi, onorându-şi întotdeauna comenzile la ora stabilită. “Zilnic, îmi încep activitatea de la ora 08.00, lucrez opt ore, însă adesea stau şi după program, pentru a putea finaliza comenzile pentru a doua zi. La vârsta pe care o am, la 65 de ani, munca este cea care mă întreţine şi care îmi dă un tonus bun. Niciodată nu am avut intenţia de a renunţa de la ceea ce fac, vin la serviciu şi plec pe jos acasă şi voi practica această meserie până când voi închide ochii!”, a ţinut să evidenţieze Georgeta Foca.


Intră acum și în grupul de