Intră acum și în grupul de
Munca depusă în timpul sutelor de ore de antrenament le-a adus elevilor, dar şi profesorilor Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava un început de an şcolar promiţător, cu rezultate semnificative obţinute în urma participărilor judeţene şi naţionale, la diferite concursuri de interpretare instrumentală.
Un prim rezultat obţinut chiar la începutul acestui an şcolar s-a înregistrat în cadrul Concursului de interpretare de la Ploieşti, care a avut loc în perioada 9 – 11 decembrie 2012, concurs la care s-a prezentat Mihail Ciprian Reuţ, elev în clasa a IX-a, la reputatul Colegiu de Artă din Suceava. Într-o interpretare la vioară, acompaniat de prof. Johannes Onesciuc, sub pregătirea prof. Cristina Ungureanu, băiatul a obţinut locul II.
„Prestaţia sa a fost mai mult decât onorabilă, având în vedere că acest concurs a avut o participare de talie internaţională”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Johannes Onesciuc, profesor de pian în cadrul Colegiului de Artă din Suceava.
Potrivit acestuia, la scurt timp a urmat concursul „Cel mai bun interpret” susţinut pe plan local, la Colegiul de Artă. Practic această competiţie a reprezentat un concurs pentru olimpiada claselor III–VIII, care a avut ca perioadă de desfăşurare intervalul 21 – 23 februarie 2012. „La acest concurs am participat şi cu un elev din catedra mea de pian – Vlad Ioan Vorniceanu, elev în clasa a III-a, care s-a calificat în lotul de olimpiadă format din 25 de elevi. A urmat apoi faza zonală a olimpiadei care a avut loc la Botoşani (3-5 martie), unde elevul meu a obţinut locul III. Ca şi oraş ne-am prezentat onorific, în sensul în care cu cei 25 de elevi suceveni participanţi, am obţinut 21 de premii şi patru menţiuni. O reamintesc aici pe Bianca Sumanariu, elevă în clasa a VIII-a, ocupantă a locului I la faza zonală de la Botoşani, alături de Oana Bunduc, elevă în clasa a V-a, care a obţinut tot premiul I. Cele două fetiţe fac parte din catedra prof. Cristina Ungureanu, fiind acompaniate la pian de mine”, a relatat Onesciuc.
Profesorul ne-a dezvăluit că la etapa naţională care se va desfăşura în intervalul 2-5 aprilie 2012, la Ploieşti, Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava va fi reprezentat de trei elevi, suflători (clarinet, oboi, trompetă), de la clasa prof. Ciprian Baicu, Vasile Bolnavu şi Florin Sumanariu.
„Cea mai recentă participare a noastră a fost cea din cadrul Concursului naţional de interpretare, care s-a desfăşurat la Piatra Neamţ, în zilele de 16 – 17 martie 2012. Aici am participat tot cu elevul Vlad Vorniceanu, care a obţinut un onorific loc III. Menţionez că la această categorie de vârstă a fost acordat un singur premiu I, respectiv un singur premiu III, ceea ce înseamnă mult pentru noi. În continuare, ne pregătim pentru olimpiada claselor IX-XII care va avea o singură etapă de desfăşurare, la Bucureşti (2-5 aprilie). La această competiţie voi participa alături de colega mea prof. Cristina Ungureanu cu un copil din catedra de vioară – Ciprian Reuţ, elev în clasa a IX-a.
Personal, cu catedra de pian îmi propun să ajung la concursul de la Bistriţa care va avea loc între 14 şi 16 mai 2012, unul de interpretare al pieselor româneşti. După aceast moment ne vom concentra atenţia asupra Concursul Internaţional << Lira de Aur >> , organizat anual la Suceava de către profesorii liceului nostru”, a arătat profesorul.
În ceea ce priveşte activitatea competiţională internaţională, Johannes Onesciuc a fost rezervat, amintind faptul că părinţii sunt cei care trebuie să suporte costurile unei astfel de deplasări, aspect ce reprezintă un efort financiar semnificativ. „Cu toate acestea, dacă mi-aş propune o participare internaţională pentru acest an, ar fi în luna iulie. Este vorba despre un concurs care anual are loc la Milano. Am ales această competiţie, deoarece din juriu fac parte oameni de valoare, care în timp şi-au creat un renume în muzica clasică. Este un concurs la care simpla prezenţă înseamnă onoare”, a apreciat Onesciuc.
Intră acum și în grupul de