Intră acum și în grupul de
Fost inginer la Fabrica de Tricotaje „Zimbru” timp de 16 ani, actualmente şef Serviciu de Stare Civilă în cadrul Primăriei din Suceava, Tatiana Maxim este cea care de aproape 18 ani „împleteşte destinele oamenilor”, aşa cum îi place chiar ei să spună.
Suceveancă prin adopţie, bârlădeancă la origine, ofiţerul de stare civilă ne-a povestit că în perioada comunistă a urmat cursurile Facultăţii de Tehnologia Tricotajelor la Iaşi, primind repartiţie la Bucureşti, la Centrala Confecţiilor şi Tricotajelor, după care s-a transferat la Suceava, unde a lucrat la Tricotaje Zimbru pentru o perioadă de 16 ani, iar din anul 1995, în urma susţinerii unui concurs a intrat ca şef birou la Serviciul de Stare Civilă din cadrul Primăriei Suceava.
„Îmi amintesc cu drag de vorba pe care o foloseam după ce am început serviciul în domeniul stării civile << dacă la tricotaje împleteam firele pentru a ieşi produsele finite, aici am început să împletesc destinele oamenilor >> ”, a rememorat Tatiana Maxim, care de-a lungul timpului a fost şef de birou, şef de serviciu, director executiv prin reorganizarea serviciilor de stare civilă şi de evidenţă a persoanelor din 2005.
Deşi susţine că după 18 ani de oficiere a căsătoriilor, aparent lumea ar putea să creadă că job-ul său a devenit o rutină, ofiţerul stării civile a argumentat faptul că “la fiecare căsătorie mă întâlnesc cu o situaţie practic nouă, deoarece am ocazia să întâlnesc un cuplu nou, deşi au existat situaţii când am recăsătorit aceleaşi perechi, oameni care au revenit la iubirea iniţială”. Tatiana Maxim susţine că de fiecare dată când oficiază o nouă căsătorie trăieşte emoţiile unui nou început în funcţie de situaţia dată. “Emoţiile există pentru că niciodată nu ştii ce răspuns îţi vor da cei doi tineri. Cu toate că nu mi s-a întâmplat să primesc răspunsuri negative în totalitate, mi s-a întâmplat ca unul dintre viitorii soţi să mă ţină în suspans şi să îmi răspundă: << NU… NU pot să spun decât DA! >> ”, a relatat amuzată Maxim.
Pe lângă acestea, ofiţerul de stare civilă recunoaşte că au existat şi situaţii când viitorii soţi nu au dorit să se mai prezinte la oficierea cununiei civile, demers fie anunţat din timp, fie neanunţat. “Totuşi, emoţiile există întotdeauna când urmează să oficiez o căsătorie, pentru că în faţa mea sunt doi oameni pe care adesea nu îi cunosc, personaje cu tipologii, caractere diferite. Unii sunt mai sensibili, mai emotivi, alţii vin indiferenţi, alţii mestecă gumă, unii sunt nepoliticoşi. De emoţii puternice am avut parte la oficierea căsătoriilor la persoanele de vârsta a treia, oameni mai sensibili, cu lacrimi în ochi, a cărei stare de sănătate ne dădea emoţii. Emoţiile cresc atunci când vine vorba despre tineri pe care îi ştiu de mici (copii, vecini de bloc), oameni apropiaţi”, a arătat şeful serviciului de Stare Civilă Suceava.
Aceasta a spus că a avut ocazia să căsătorească atât tineri în vârstă de 15-16 ani, care au putut face acest pas cu ajutorul unei dispense de vârstă, întâlnită în special la fete. “De asemenea, am căsătorit şi oameni în vârstă de 70-80 de ani, sau oameni a cărei diferenţă de vârstă în cuplu era de peste 30 de ani. Vârsta maximă de oficiere nu există, important este ca acţiunea să se facă cu discernământ şi cu simţ de răspundere din partea ambelor părţi”, a declarat Maxim.
Dincolo de aparenţa sobră pe care o afişează ofiţerul Stării civile, Tatiana Maxim este o femeie sensibilă care în prezent nu îşi doreşte să facă altceva, deşi recunoaşte că întotdeauna şi-a dorit să poată stăpâni dansul şi muzica. Se gândeşte cu emoţie şi la faptul că în viitorul apropiat ar putea să îşi cunune propriii săi copii, o fată şi un băiat, însă rămâne să se gândească dacă va avea sau nu puterea să o facă personal.
Aceasta a mai ţinut să precizeze că din punct de vedere legal, primarul este cel care oficiază cuniile civile, după care, prin acordare de competenţe, de legare de atribuţii, ceremonia civilă poate fi încheiată de secretarul Primăriei şi de funcţionari din cadrul serviciului de specialitate.
Intră acum și în grupul de