Intră acum și în grupul de
Numărul elevilor cu nevoi speciale din judeţul Suceava care necesită şcolarizarea la domiciliu se află într-o uşoară creştere la începutul noului an şcolar, comparativ cu anul trecut, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Cristina Clim, director adjunct la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) Suceava.
Potrivit acesteia, la nivelul judeţului Suceava, sunt şcolarizaţi la domiciliu 198 de elevi.
„Faţă de anul trecut, numărul elevilor şcolarizaţi la domiciliu a crescut cu 14 elevi. Norma unui cadru didactic care se deplasează la domiciliul elevului este de 4 elevi, însemnând 16 ore. Programul pentru un copil este de două ore şi jumătate, în funcţie de gradul de deficienţă al copilului. Ca şi anul trecut, de la CSEI Suceava există un număr de 33 de profesori care se deplasează la domiciliu pentru a preda acestor copii”, a completat Clim.
Totodată, ea a arătat că în noul an şcolar 2012-2013, la nivelul instituţiei sucevene, vor funcţiona, la învăţământul primar, un număr de 6 clase, cu 60 de elevi, una dintre acestea funcţionând la Siret. La gimnaziu vor funcţiona 14 clase, cu 144 de elevi, una dintre clase fiind la Siret.
„La ciclul inferior al liceului, în anul şcolar 2012-2013, vor funcţiona 25 de clase. Vom avea 6 clase a IX-a, pe domeniile – mecanică, construcţii, instalaţii şi lucrări publice, fabricarea produselor din lemn, industrie textilă şi pielărie.
Pentru clasa a IX-a sunt înscrişi 72 de elevi, cu menţiunea că înscrierile continuă până în data de 15 octombrie 2012, cu orientarea lor specifică. Ne putem lăuda că anul trecut am obţinut acreditare pentru două domenii, << Industrie textilă şi pielărie >> şi << Construcţii, instalaţii şi lucrări publice >> . Continuăm demersurile pentru acreditarea celorlalte două domenii rămase, << Mecanică >> şi << Fabricarea produselor din lemn >> ”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Camelia Darie, celălalt director adjunct din cadrul CSEI Suceava.
Ea a menţionat şi de colaborarea pe care CSEI Suceava o are cu firma de confecţii RCM, cea care a solicitat instituţiei de învăţământ care funcţionează în cartierul sucevean Burdujeni, absolvenţi în vederea angajării. „Cei de acolo s-au arătat mulţumiţi de copiii noştri, care au susţinut o probă de lucru la ei, parte dintre aceştia fiind angajaţi. De regulă, cei care susţin proba de lucru sunt cei care termină anul de completare în cadrul instituţiei noastre”, a explicat directorul.
Precizăm că la examenul final din vara anului 2012, la anul de completare, din 27 de absolvenţi ai CSEI, 22 au finalizat în condiţii bune examenul fiind promovaţi, iar 5 nu s-au prezentat. Cei care nu promovează examenul final obţin totuşi un certificat de absolvire, iar cei care promovează au certificat de calificare de nivel II, o calificare superioară faţă de nivelul I, certificare care le oferă mai multe şanse la angajare.
Intră acum și în grupul de