Intră acum și în grupul de
Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun se bucură pe an ce trece de o atenţie deosebită.
Potrivit specialiştilor în decoraţiuni de Crăciun, se pare că în 2012 la mare căutare sunt obiectele confecţionate manual, din materiale naturale. Dacă în vechime bradul era împodobit cu mere, nuci vopsite şi conuri de brad, podoabele fiind confecţionate abia în secolul XIX, iarna aceasta, sunt în vogă decoraţiunile confecţionate din materialele precum: lemnul, bumbacul, sticla, hârtia, pielea.
Alături de acestea, pentru a da o notă chic şi de originalitate bradului de Crăciun este indicată combinarea pieselor decorative vechi cu cele noi.
“Principala tendinţă a acestei ierni o reprezintă decoraţiunile lucrate manual (handmade), din materiale eco. În contextul în care criza economică încă se resimte în buzunarele tuturor, propun sucevenilor să dea frâu imaginaţiei şi să creeze decoraţiunile pentru Crăciun chiar la ei acasă, în familie”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, specialistul în decoraţiuni, Florentina Boca.
În ideea în care activitatea confecţionării obiectelor handmade în interiorul căminului constituie o metodă ieftină şi eficientă, dar şi o amintire frumoasă pentru copii, Florentina Boca oferă câteva idei originale: “Putem decora bradul cu: crenguţe legate sub formă de steluţă, conuri naturale sau vopsite, podoabe lucrate prin tehnica origami (din reviste, ziare vechi, carton, bucăţi de staniol), moţuri din mătase, bijuterii vechi, ghirlande din popcorn (împrumutate de la americani), îngeraşi croşetaţi, nuci aurite, felii de fructe uscate ş.a.”.
În ceea ce priveşte alegerea culorilor, tendinţa Crăciunului 2012 este dată de combinaţia violet-argintiu. Alături de acestea rămân în tendinţe și culori precum: roșul, griul, verdele, albul, portocaliul, galbenul-lămâie și auriul.
“Prin decoraţiunile care se poartă de acest Crăciun provocăm publicul sucevean să fie mai creativ, mai deschis spre obiectele neconvenţionale. La mare căutare în acest an sunt îngeraşii confecţionaţi din ceramică, dar şi brazii construiţi din diferite obiecte – linguriţe, cristale, bulgări de vată, scoarţă de mesteacăn sau foi de dafin. Fiecare obiect atârnat în bradul de Crăciun trebuie să spună o poveste”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, specialistul în decoraţiuni, Ilinca Ababei, potrivit căreia cumpărătorii trebuie să vadă dincolo de banalul glob.
“Nu se mai poartă neapărat globuleţe, ci, de exemplu, prăjiturici din turtă dulce sau conuri uşor împodobite sau inimioare făcute din scoarţă de copac şi plută, lumânări care imită o ţesătură groasă, ca de pulover. În topul preferinţelor sucevenilor rămâne totuşi tradiţionala culoare roşie, pe care toţi o asociază cu sărbătoarea Crăciunului”, susţine comercianta unui magazin cu decoraţiuni de lux, din municipiul Suceava.
Aşadar, fie că alegem să împodobim bradul de Crăciun în stil tradiţional, fie că ţinem cont de tendinţe şi îndrăznim să fie creativi şi originali în materie de decoraţiuni, important e să reinventăm an de an acest obicei şi să ne înfrumuseţăm casele şi sufletele în aşteptarea Sărbătorii Naşterii Domnului.
Intră acum și în grupul de