Intră acum și în grupul de
Cel de-al doilea semestru al acestui an şcolar vine cu o multitudine de competiţii destinate talentaţilor elevi de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava, competiţii care se vor desfăşura atât pe plan local, cât şi naţional.
Perioada competiţională începe propriu-zis în perioada 18-20 februarie 2013, cu primul eveniment organizat anual de către instituţia suceveană de învăţământ, concursul local “Cel mai bun interpret”. “Acest concurs reprezintă practic o preselecţie pentru olimpiada mică destinată elevilor din clasele III-VIII, premergătoare Olimpiadei Naţională de Muzică destinată elevilor din clasele III-VIII, care va avea loc în acest an la Vasliu, la începutul lunii martie. Odată reveniţi la Suceava, la finele lunii martie vom organiza la noi la liceu o altă preselecţie, pentru olimpiada mare, destinată elevilor din clasele IX-XII. Aceasta va consta într-o simplă audiţie, fără public, care va fi jurizată de o comisie din şcoală formată din 8-10 profesori. Vor participa elevi care cântă la: clarinet, oboi, trompetă, pian, vioară, chitară”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Johannes Onesciuc, prof. de pian, la Colegiul de Artă din Suceava.
Potrivit acestuia, la finele lunii februarie, imediat după preselecţia olimpiadei mici, va avea loc Concursul Naţional de Interpretare pianistică „Carl Czerny”, care se va desfăţura la Piatra Neamţ. Competiţia se adresează exclusiv catedrei de pian (clasele I-XII).
În luna aprilie, la nivelul Colegiului de Artă, elevii îşi vor susţine atestatele. La clasa a XII-a urmează apoi un concursul naţional destinat pianiştilor, care va avea loc la Iaşi, iar în următoarea săptămână a lunii va fi organizat Concursul Naţional de piese româneşti de la Bistriţa, la care, cei de la Suceava obişnuiesc să se deplaseze cu un lot destul de mare. „Întotdeauna ne-am prezentat exemplar, iar fiecare copil s-a întors acasă cu câte un premiu. Acest lucru este posibil datorită faptului că la nivelul şcolii avem un criteriu de selecţie foarte bine pus la punct. Există un consiliu artistic care audiază toţi copiii propuşi de profesori pentru concursuri. Jurizarea se face foarte pertinent, criteriile de performanţă fiind evidente, şi atunci copiii se triază singuri. Avem foarte mulţi copii muncitori, talentaţi care justifică existenţa colegiului nostru”, a explicat Onesciuc.
Prima săptămână a lunii iunie va găzdui un eveniment important la nivel local, Concursul Internaţional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur”, perioadă în care se opresc temporar cursurile, întrucât profesorii se implică intens în organizarea competiţiei. „Obişnuim ca anual, la finalul acestui eveniment, să organizăm câte o excursie pentru premianţi, în zona Bucovinei. Reamintim că la fiecare ediţie juriul este unul aparte, alcătuit din personalităţi internaţionale”, a punctat profesorul sucevean.
Acesta a spus că începând cu mijlocul lunii februarie, până la finele lunii iunie există un număr de 69 de evenimente naţionale, din care profesorii suceveni au posibilitatea să aleagă la care doresc să participe.
De la începutul lunii iulie, până la sfârşitul lunii august, urmează perioada competiţională internaţională, la care, din motive financiare, probabilitatea de participare este scăzută în rândul elevilor suceveni, întrucât, ca la orice competiţie, costurile ar trebui suportate din nou de părinţi, în condiţiile în care şcoala suportă doar 0,1 % din cheltuielile de deplasare ale elevilor şi a profesorului de la clasă.
„Este surprinzător ce se întâmplă, în ideea în care elevii se pregătesc intens pentru fiecare competiţie, iar în deplasare sunt nevoiţi să stea în cămine ce oferă condiţii jalnice de cazare. Nu mai spun că cele trei mese zilnice sunt cuprinse într-un buget de 20 de lei. De zece ani de zile sunt profesor la Colegiul de Artă << Ciprian Porumbescu >> din Suceava, am peste 150 de activităţi naţionale în deplasare la care am participat cu copiii, din care, număr pe degetele de la două mâini condiţiile de cazare care au fost la limita bunului simţ”, a menţionat Johannes Onesciuc.
Profesorul a explicat că este foarte greu să ceri performanţă unui elev după o astfel de noapte, petrecută într-un astfel de loc, care oferă astfel de condiţii. „Din păcate, vom pierde treptat din calitate, din talente. Se pare că pe viitoar, vor face artă numai cei care au susţinere materială”, este de părere dascălul sucevean.
Intră acum și în grupul de