De luni intram in „Saptamana Patimilor”


Intră acum și în grupul de

saptamana MareCrestinii ortodocsi sarbatoresc in perioada 29 aprilie (luni) – 3 mai (vineri), ultima săptămână din Sfântul și Marele Post al Pastelui numita „Săptămâna Patimilor” sau „Săptămâna Mare”.

Potrivit pr. Justinian – Remus Cojocar, de la Biserica „Sfântul Dumitru” Suceava, încă din vechime, în această săptămână, credincioșii, de la mic la mare intensificau postul, după putere. Nimănui nu-i este îngăduit ca în aceste zile să încalce porunca postului.

În această săptămână Îl însoțim pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos pe drumul spre Patimă. Cuvântul „patimă” desemnează toate chinurile, durerile, lovirile, bătăile, scuipările, Răstignirea și Moartea Fiului lui Dumnezeu pentru noi și pentru a noastră mântuire. Slujbele care se săvârșesc în această săptămână au caracter de jale, tristețe, atmosfera duhovnicească sobră, fiind accentuată și de veșmintele cernite, închise la culoare ale slujitorilor Sfintelor Altare.

Deniile încep din Duminica Floriilor și se termină în Vinerea Mare. În fiecare seară, credincioșii își îndreaptă pașii pentru a participa la aceste slujbe, în care, cronologic, din Duminica Floriilor și până în Vinerea Mare, află cum a pătimit Hristos Mântuitorul pentru izbăvirea neamului omenesc. Nu doar că află, dar îl și însoțesc credincioșii pe Hristos, printr-o trăire interioară profund duhovnicească. Aceasta este cu adevărat viețuirea creștină: trăirea cu Hristos și în Hristos Domnul.

Cina cea de TainaÎn Miercurea Mare, la Sfânta Evanghelie se realatează cum L-a vândut Iuda Iscarioteanul pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. În Joia Mare a avut loc Cina Cea de Taină, unde s-a instituit Sfânta Taină a Împărtășaniei. La Denia din Joia Mare se citesc cele 12 Sfinte Evanghelii, care urmăresc cronologic Patimile Domnului. În Vinerea Mare Mântuitorul a fost răstignit pe Sfânta Cruce, a murit și a fost pus în mormânt. Crdincioșii cântă Prohodul Domnului în cadrul Deniei din Vinerea Mare. Se mai numește și Vinerea Scumpă. Cine poate să postească post negru în această zi ar fi o jertfă cu adevărat pentru sufletul lui, iar Dumnezeu răsplătește ostenitorului cu sănătate și vigoare pentru trup.

„Săptămâna Patimilor este un prilej pentru a ne pregăti mai temeinic pentru marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Unii credincioși se mai spovedesc o dată și se împărtășesc. Preoții în biserici așteaptă pe aceia care, din diferite motive, n-au reușit să se spovedească și să se împărtășească până acum. Studenții care vin de la facultate, militarii aflați în termen, cei din străinătate care se întorc acasă, cei bolnavi, toți au posibilitatea în <<Săptămâna Patimilor >> să se spovedească și să se împărtășească.

Bucuria Învierii Domnului e cu atât mai mare cu cât am reușit, fiecare în parte, după putere, să ne pregătim cu post, Spovedanie și Sfânta Împărtășanie. Chiar și bucuriile pământești au locul lor bine definit în viața omului. Altfel simțim bucuria gustării mâncării în ziua de Sfintele Paște după o perioadă în care am postit, mai întâi cu vorbele, faptele și gândurile și apoi cu bucatele.

Să dea Dumnezeu ca eforturile duhovnicești ale fiecăruia să fie răsplătite de Bunul Dumnezeu cu bucuria mântuirii!”, transmite  pr. Justinian – Remus Cojocar, in exclusivitate pentru NewsBucovina.ro


Intră acum și în grupul de