Intră acum și în grupul de
Vlad Ioan Vorniceanu este elev în clasa a IV-a B, la reputatul Colegiu de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, avându-l ca profesor îndrumător pe Johannes Raimund Onesciuc.
Chiar dacă este la vârsta când alţi copii îşi petrec timpul liber uitaţi în faţa calculatorului sau în faţa blocului, Vlad este un copil genial care în timpul liber alege să studieze la pian, instrumentul care i s-a lipit de suflet încă de când era la grădiniţă.
Deşi este un elev model la clasă şi are zece pe linie la materiile de cultură generală, Vlad nu lasă niciodată pianul pe locul doi. Dovadă stau nenumăratele premii obţinute în cadrul competiţiilor judeţene, naţionale şi, mai nou, internaţionale.
„Pianul l-am descoperit la grupa pregătitoare pe care am urmat-o la Grădiniţa Ţăndărică din Burdujeni, sub coordonarea prof. Antoanela Târnovan, prilej cu care am cunoscut pentru prima dată frumuseţea acestui instrument. La scurt timp, am susţinut examenul pentru intrarea în clasa I la Colegiul de Artă. Domnul profesor Onesciuc m-a ascultat să vadă dacă am voce şi ritm, iar după ce a observat că deţin aceste calităţi, m-a acceptat şi aşa am ajuns aici”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Vlad Vorniceanu.
Deşi are doar 11 ani, elevul vorbeşte despre performanţele sale muzicale ca un om mare, tratând cu maturitate importanţa reuşitelor sale. Deşi primul premiu important l-a obţinut cu aproape patru ani în urmă, Vlad rememorează în detaliu fiecare competiţie. „Primul concurs la care am participat a fost în clasa I, la Botoşani, un concurs de tehnică pianistică care a avut loc în luna februarie. Este vorba despre concursul << Carl Czerny >> , participare care mi-a adus locul I”, a spus Vlad.
Tânărul şi-a amintit că în acelaşi an a urmat o altă participare, la Bistriţa, la Concursul de Interpretare al Pieselor Româneşti, acolo unde a obţinut un nou loc I. Prima recunoaştere internaţională a avut-o la Concursul Internaţional de Pian „Simone Delbert Fevrier” de la Nisa, Franţa, în 201o, unde a obţinut locul I şi Medalia de Aur, la categoria sa de vârstă. „Participarea din străinătate a fost un eveniment foarte nou pentru mine. M-a impresionat numărul mare de concurenţi, dar şi calitatea lor. Erau foarte bine pregătiţi …”, îşi reaminteşte elevul sucevean.
Micul pianist a dezvăluit că atunci când este anunţat că a câştigat un nou premiu, se simte foarte emoţionat şi totodată bucuros, mai ales pentru că ştie că a câştigat o nouă experienţă care poate fi aşezată cu mândrie în palmaresul său.
Pe lângă alte participări din care a ieşit în fruntea clasamentului, ultima „aventură” a talentatului elev, de care profesorul îndrumător este extraordinar de mândru, a fost cea de la Concursul Internaţional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur”, desfăşurat de curând la Suceava. „Vlad este singurul copil din catedra de pian a Colegiului de Artă Suceava care a obţinut premiu, respectiv cel mai mare punctaj dintre pianişti. Vlad a participat la categoria a IX-a, acolo unde copiii au fost încadraţi pe anii de naştere. Practic Vlad a avut concurenţi şi de clasa a V-a, dintre toţi, el obţinând punctajul cel mai mare – 86 de puncte, confirmându-şi din nou valoarea. Planurile de viitor sunt extraordinar de mari în ceea ce-l priveşte, deoarece şi pretenţiile mele sunt mari ştiind că am cu cine să lucrez”, a subliniat profesorul Onesciuc.
Acesta a ţinut să le mulţumească părinţilor care se ocupă foarte mult de copiii pe care el îi pregăteşte, aducând în discuţie eforturile financiare pe care adulţii le suportă pentru a-i ajuta pe cei mici să facă performanţă.
Deşi începe cursurile de cultură generală de la ora 12.30, în fiecare luni, şi nu numai, Vlad se trezeşte la ora 08.00, iar de la 08.30, până la ora 10.30 studiază două ore la pian, pregătindu-se conştiincios pentru ora de pian de la şcoală, care începe la 11.00. Odată întors acasă, după alte cinci ore de cultură generală, copilul se odihneşte, îşi face temele pentru a doua zi, după care reia studiul la pian, obicei pe care şi l-a însuşit şi pe parcursul vacanţelor, pentru a nu-şi pierde antrenamentul. Din toamnă, odată cu intrarea în clasa a V-a, Vlad va alege să studieze un instrument secundar, de percuţie (tobe).
Pentru viitor, Vlad Vorniceanu îşi doreşte să ajungă să studieze Conservatorul în Statele Unite ale Americii, şi de ce nu, să ajungă chiar la Hollywood.
„În cazul lui Vlad există potenţial, activitate bogată, dar şi o implicare deosebită din partea lui şi din partea părinţilor săi, care sunt foarte mândri de reuşitele băiatului”, a completat profesorul îndrumător.
Intră acum și în grupul de