Intră acum și în grupul de
Anastasia Olariu, eleva de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava care a reprezentat zona Moldovei la Concursul Internaţional de Interpretare „PRO PIANO ROMÂNIA” (ediţia a XVII-a), desfăşurat la Bucureşti în data de 19 iunie 2013, s-a întors acasă cu meritoriul Premiu III, la categoria Juniori 1A2.
„Evenimentul de la Bucureşti a fost unul de amploare, având în vedere că s-a desfăşurat în paralel în şase locaţii. Anastasia a fost singura reprezentantă din zona Moldovei, Premiul III fiind unul meritoriu, având în vedere că Premiile I şi II au fost obţinute de doi participanţi din Bucureşti. La acest concurs internaţional au luat parte reprezentanţi din: Germania, Portugalia, Kazahstan, Azerbaidjan şi Armenia”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Johannes Raimund Onesciuc, profesorul îndrumător al micuţei pianiste.
Reamintim că deşi are doar 8 ani, Anastasia se numără printre copiii „minune” pregătiţi în interiorul reputatului colegiu sucevean, care, la majoritatea concursurilor de pian la care a participat, a reuşit performanţa de a cuceri Locul I.
Parcursul micuţei care visează să ajungă o pianistă de renume a început cu un an înainte de a intra în clasa I, atunci când a descoperit tainele acestui instrument cu ajutorul profesorului său îndrumător, Johannes Raimund Onesciuc. „Am cunoscut-o pe Anastasia înainte cu câteva luni de a începe ciclul primar, perioadă în care am aşezat primele noţiuni muzicale. Copilul este foarte disciplinat, iar cu ajutorul primit din partea părinţilor, mergând pe această linie de colaborare, fata a început să dea randament”, a spus Onesciuc.
Cu atenţia şi seriozitatea unui om matur, Anastasia ne-a povestit degajată despre toate competiţiile care i-au adus până în prezent lauri, menţionând că prima sa participare într-un concurs a fost după doar şase luni de studiu la pian. Astfel, primul concurs la care a participat a fost cel de anul trecut, din luna mai, de la Bistriţa, cu precizarea că pe atunci fetiţa era încă la Grădiniţa Nr.5 Suceava. Anastasia obţinut Premiul Special al juriului pentru cea mai bună înterpretare în concurs la categoria sa de vârstă. Odată cu începerea clasei I, micuţa s-a pregătit sârguincios, iar în luna februarie 2013 a participat la Concursul de Interpretare Pianistică „Carl Czerny” de la Botoşani, acolo unde, din nou, a obţinut locul I. La doar o săptămână de la acest eveniment, eleva a participat la Concursul Internaţional PRO PIANO desfăşurat la Iaşi, participare în urma căreia a obţinut Diploma de Excelenţă (echivalentul Premiului I).
„A urmat Bistriţa, în luna mai a acestui an, unde la categoria sa de vârstă, Anastasia a luat singurul Premiu I din concurs, cu un număr de opt copii înscrişi”, a spus Johannes Onesciuc, reamintind că acest copil are calitatea necesară de a face performanţă, însă are nevoie de sprijin financiar, momentan venit doar din partea părinţilor.
Menţionăm faptul că Anastasia are un program strict de lucru, deşi se află abia la început. „Acest program este susţinut de părinţi. Vorbim despre un copil extraordinar de talentat, care la vârsta pe care o are face lucruri pe care alţi copii cu siguranţă nu le fac. A fost învăţată se se ocupe singurică de igiena personală, să se îmbrace singură şi să îşi aranjeze hainele. Este un copil responsabil şi conştiincios. Pianul reprezintă o prioritate zilnică în acest program”, a ţinut să sublinieze profesorul de pian. El a mai spus că în afara performanţelor pe care le bifează la pian, Anastasia este un elev de nota 10 şi la orele de cultură generală.
Cu sinceritatea tipică unui copil care în curând va termina clasa I, Anastasia a mărturisit că atunci când urmează să urce pe scenă o încearcă un greu sentiment de emoţie. „Simt un gol un stomac, dar după ce încep să cânt îmi trec emoţiile deoarece intru în lumea mea”, a dezvăluit micuţa.
Chiar dacă a intrat în vacanţa de vară, studiul la pian rămâne în continuare obligatoriu, atât acasă, cât şi ocazional, la şcoală. „Am copii care strălucesc, cum este şi cazul Anastasiei şi atunci trebuie să îi menţin în formă. Pe parcursul vacanţei le impun copiilor un anumit program de studiu, pe care ei, cu ajutorul părinţilor, trebuie să îl respecte, iar sporadic îi verific chemându-i la şcoală”, a completat Onesciuc.
Intră acum și în grupul de