Intră acum și în grupul de
Medicii de familie din Suceava refuză în continuare distribuirea cardurilor de sănătate către asigurați, susținând că editarea datelor pe cardurile de asigurat şi distribuirea lor trebuie făcute doar de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar cititoarele de carduri şi contractele de mentenanţă pentru acestea trebuie să fie cumpărate de instituţie, prin licitaţie, şi date în folosinţă medicilor, prin contract de comodat.
Potrivit secretarului general al Colegiului Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, medicii de familie refuză categoric să distribuie cardurile de sănătate, în ciuda faptului că actualul președinte al CNAS, Cristian Bușoi, a făcut un apel în acest sens către medicii de familie din toată țara.
Badrajan a reamintit faptul că la data de 1 septembrie 2010 a fost încheiat un memorandum aprobat de premierul de la acea vreme, Emil Boc, de către Ministrul Sănătății de atunci, Cseke Attila și de către fostul președinte al CNAS, Lucian Duță, în care erau prevăzute fondurile pentru realizarea și distribuirea acestor carduri de sănătate.
“Astfel, între Casa Națională și Poșta Română s-a încheiat un contract de distribuire a cardurilor către asigurați, cu termen limită de realizare 1 decembrie 2010. Fondurile s-au dus, nu știm pe ce. În aceste condiții, medicii de familie refuză categoric distribuirea cardurilor, dar acceptă să fie utilizatorii acestora”, a explicat Badrajan.
Pe de altă parte, secretarul Colegiului Medicilor Suceava a reamintit faptul că editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând şi mai mult timpul alocat consultaţiei medicale, activităţii medicale efective, în detrimentul pacientului, afectând calitatea actului medical şi relaţia medic-pacient.
Mai mult, medicii sunt nemulțumiți și de faptul că informațiile pe care ei ar trebui să le inscripționeze pe cardurile de sănătate sunt inutile, dată fiind lansarea Dosarului Electronic al Pacientului (DEP) începând cu 24 ianuarie 2014, conform calendarului declarat Comisiei Europene în cadrul proiectului DEP finanţat din fonduri europene.
“Acordul privind donarea de organe este conţinut deja, conform legii, în Registrul naţional al donatorilor de organe, ţesuturi şi celule, gestionat de Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională de Transplant, iar grupa sanguină şi RH-ul nu sunt căutate pe card în cazul unei transfuzii, chiar într-o situaţie de urgenţă, de un medic responsabil faţă de pacientul său. Mai mult, pacientul va trebui să plătească efectuarea grupei sanguine şi declaraţia notarială privind donarea, acestea nefiind acoperite de asigurare”, a declarat dr. Irina Badrajan pentru NewsBucovina.ro.
Badrajan a subliniat faptul că în toate țările europene în care funcționează astfel de carduri, Casele Naționale se ocupă de distribuirea acestora fără să apeleze la medici.
Precizăm că refuzul medicilor de familie vine în contextul în care Corpul de Control al Premierului a anunțat că va sesiza Direcția Națională Anticorupție pentru nereguli în atribuirea contractului pentru cardul național de sănătate cu efecte în neimplementarea proiectului și provocarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro. Responsabil pentru fraudă ar fi fostul președinte al CNAS, Lucian Duță, se arată într-un comunicat de presă remis din partea Guvernului.
Intră acum și în grupul de