Intră acum și în grupul de
Aprobarea pentru construirea unui cazinou la Vatra Dornei a fost acordată în urma intervenției primarului din Vatra Dornei, Vasile Deac, (1875-1902) la împăratul Franz Joseph. În timpul audienței, primarul l-a convins pe împărat de necesitatea construirii unui cazino pentru turiștii veniți la băi.
Construit în perioada 1896 – 1898, Cazinoul din oraşul staţiune Vatra Dornei, judeţul Suceava, aflat în prezent în proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, este lăsat în neştire de parcă cineva ar dori ca impunătoarea construcţie să se autodistrugă.
Deosebit de celebru în secolul al XIX-lea, când a fost inaugurat chiar de împăratul austro-ungar Franz Iosef şi de de arhiducele Ferdinand, Cazionul a fost construit după modelul Cazinoului din Baden, oraş în apropiere de Viena.
După unirea Bucovinei cu România în anul 1918, terenul pe care se afla cazinoul a intrat în reconstituirea Fondului Bisericesc al Bucovinei, în contul reparațiilor de război pe care Austria a fost nevoită să le plătească României.
Fotografiile demonstrează cum arăta în anul 2009:
Având de-a lungul timpului mai multe funcţiuni printre care sală de jocuri de noroc, sală de concerte şi spectacole iar mai apoi chiar şi club muncitoresc, Cazinoul din Vatra Dornei este acum o ruină, trăindu-şi în tăcere ultii ani de existenţă poate, într-un dezinteres total din partea bisericii (proprietarul clădirii) şi într-o mizerie cruntă.
Astfel arată în momentul actual:
Clădirea cazinoului din Vatra Dornei a fost retrocedată Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților prin Hotărârea de Guvern nr. 437 din 14 octombrie 2004 după ce Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România a analizat cererea.
Intră acum și în grupul de