Intră acum și în grupul de
Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Gura Humorului, Adrian Romanescu, a explicat, duminică, în cadrul emisiunii Subiectul Zilei de la News Bucovina că a constatat că actuala administrație locală din Gura Humorului, în special primarul Marius Ursaciuc, manifestă o delăsare față de investițiile de care are nevoie orașul și că, este de neconceput ca Voroneț, cartier la orașului, punct de atracție turistică de interes internațională, să nu aibă trotuare, gaz natural și nici investiții necesare unei zone turistice de importanță majoră.
El a spus că își dorește mai mult pentru orașul copilăriei sale, pentru humoreni, pentru că Gura Humorului este un oraș emblematic pentru Bucovina și transformările ar trebui să fie făcute cu o viteză mult mai mare.
„Eu aș dori să fac mai mult decât s-a făcut până acum”, a spus Romanescu.
El a arătat că în ultima perioadă s-au început mai multe proiecte despre care nu știe cât sunt de sustenabile.
„În momentul când te apuci de prea multe lucruri deodată s-ar putea să nu le poți duce pe toate până la capăt în termenul stabilit”, a spus Romanescu.
El a arătat că deși e anul 2020 încă se vorbește în oraș de introducerea utilităților în anumite zone, în condițiile în care acestea trebuiau să existe în toate zonele.
Romanescu a spus că Voroneț este cartier al orașului Gura Humorului încă din 1968, dar nu beneficiază de facilitățile care există în restul orașului.
El a arătat că în Voroneț, unde sunt sute de familii, dar și foarte multe structuri turistice, nu există aducțiune de gaz natural și că încălzirea se face în continuare cu lemne.
Romanescu a spus că deși există în zonă un operator licențiat nu s-a făcut această investiție absolut necesară.
El și-a mai exprimat nemulțumirea că în cartierul Voroneț care este unul foarte circulat, nu există niciun trotuar, iar oamenii merg pe stradă punându-și în pericol viața pentru că șoferii circulă cu viteză în zonă.
„În acest loc mirific, oamenii se plimbă pe stradă”, a spus Romanescu.
El a atras atenția că în Voroneț este și trecere pentru pietoni în fața unei grădinițe, dar nu se știe ce trotuare leagă această trecere pentru pietoni.
„Este zona emblematică a orașului”, a spus Romanescu.
El a mai arătat că și căminul cultural din Voroneț este în stare de degradare deși ar trebui reabilitat, menționând că în curtea căminului cultural este și un monument în cinstea eroilor căzuți pentru unirea neamului care este și el degradat.
Romanescu a prezentat și multe exemple cu canale ridicate sau căzute aflate în asfalt și chiar pe traseul spre Parcul Ariniș și a spus că nu-și explică indolența autorității locale față de modul în care arată orașul.
El a subliniat că își dorește o administrație participativă, iar cetățeanul să fie în mijlocul tuturor problemelor, să fie informați și consultați.
Adrian Romanescu a prezentat și situații care pun în pericol cetățenii în oraș la traversarea străzii principale și a spus că este un risc în special pentru copii să traverseze strada.
Prezentă în cadrul emisiunii, președintele organizației de femei PSD Suceava, Oana Pintilei, care locuiește în Gura Humorului, a spus că Voroneț trebuie să fie prioritatea zero pentru administrația orașului Gura Humorului pentru că aceasta este atracția zonei.
Ea a arătat că pârtia din Ariniș nu a fost deschisă în acest sezon rece în condițiile în care nu a existat zăpadă, deși la Câmpulung Moldovenesc s-a schiat și s-a întrebat dacă această pârtie va mai aduce plus valoare în condițiile în care sunt pârtii în alte zone ale județului mai bine amplasate și cu grad de risc mai scăzut.
Fostul secretar de stat a spus că și atracția pentru piscina Ariniș a scăzut pentru că oferta nu mai e atât de tentantă după ce în Botoșani s-au dezvoltat facilități similare mult mai generoase.
Oana Pintilei a subliniat că în aceste condiții, Voroneț rămâne punctul care poate aduce în continuare dezvoltare zonei, fiind un obiectiv UNESCO ce va atrage în continuare vizitatori.
Ea consideră că la Voroneț trebuie făcute mult mai multe investiții și trebuie privit cu mai multă importanță de administrația locală.
Oana Pintilei a completat că acum în oraș nu sunt floricele în centru orașului care dau foarte multă culoare, iar acum se vede că orașul este „destul de gri și destul de monoton”.
Ea a arătat că pe strada Ciprian Porumbescu unde ea locuiește, stradă care a fost asfaltată în urmă cu patru ani, trebuie să faci slalom cu mașina din cauza capacelor de canal ieșite în afară, deja se degradează asfaltul, ceea ce pune întrebări despre calitatea lucrărilor. Pintilei a menționat că acolo a existat și o lucrare de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare, dar că au fost foarte multe avarii și că acum se alocă foarte mulți bani pentru repararea acelei conducte.
Totodată, liderul femeilor social-democrate sucevene a spus că nu se poate vorbi de o dezvoltare integrată a orașului Gura Humorului, pentru că s-a amenajat frumos centrul orașului vara când sunt foarte multe floricele, iar iarna sunt ornamentele de sărbători, dar alte zone ale orașului lucrurile nu stau atât de bine, necesitățile sunt mari și oamenii sunt nemulțumiți. Sunt multe zone neasfaltate, iar multe zone nu beneficiază de gaz natural.
Oana Pintilei a arătat că orașul are nevoie de o șosea e centură, dar că proiectul prezentat de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, ar fi unul nerealist dacă se încearcă transferul acesteia către autoritatea locală pentru că aceasta nu are capacitatea de a asigura cofinanțarea, iar ca centura să fie parte integrantă a Autostrăzii Nordului ea o consideră „amuzantă”.
Tot ea a spus că atât timp cât a fost secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului primarul orașului Gura Humorului nu a venit niciodată să solicite sprijin pentru anumite proiecte.
Pintilei a mai declarat că primarul nu s-a preocupat nici de infrastructura școlară a orașului și a exemplificat cu necesitatea extinderii Școlii Gimnaziale nr. 1 unde de 12 ani nu se mai lucrează la o clădire începută în acest sens și nu a accesat fonduri pe PNDL 2.
Intră acum și în grupul de