Intră acum și în grupul de
Deputatul Pro România de Suceava Cătălin Nechifor și-a exprimat, vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, temerea că după finalizarea pandemiei cu noul coronavirus personalul medical din Spitalul Județean de Urgență Suceava va fi ofertat de țările din vestul Europei unde este un deficit de personal medical uriaș.
„Ce vom face de acum înainte? Această pandemie va trece cu mai multe sau mai puține decese, cu mai multe sau mai puține îmbolnăviri, cu mai multe sau mai puține cazuri de eșec. Pandemia va trece, vor pleca și medicii militari, le vom mulțumi pentru munca lor și vom rămâne în Spitalul județean cu oamenii care sunt și care erau și înainte”, a spus Nechifor.
El și-a exprimat însă temerea că personalul medical din SJU Suceava va fi ofertat de țările din vestul Europei.
Potrivit acestuia deja 90.000 de români pleacă la munci în agricultură, în Olanda, Italia, Germania.
„E în mod clar un deficit uriaș pe forța de muncă medicală și în Marea Britanie și în Franța și în Germania. Ce te faci dacă îi ofertează pe acești medici și aceste asistente care au trecut printr-un examen uriaș acum, la Suceava?”, a întrebat Nechifor.
El a arătat că este nevoie de solidaritate cu personalul medical din SJU Suceava.
„Mă gândesc cu groază ce gândește un medic, un asistent, un infirmier, atunci când intră pe frontul de lucru. Sunt foarte multe persoane în pragul isteriei personale, în pragul unui colaps psihologic. Cred că în momentul de față greul e în spital și cred că trebuie să fim solidari cu ei. Văd că sunt mulți care le țin partea și cred că momentul de față ar trebui să fie lipsit de orice acuzație. Hai să trecem de momentul acesta. Hai să dovedim că Bucovina poate fi solidară! Tot vorbeam în ultima perioadă de ospitalitate, de spiritul bucovinean. Haideți să punem toți umărul să împingem căruța pentru că e foarte dificil”, a declarat deputatul sucevean.
El a adăugat că au venit medici militari de zece zile și încă nu au scos-o la capăt pentru că e de neînchipuit ce e la Suceava și că nici măcar Italia nu a avut un așa eșec biologic.
Potrivit acestuia, în Italia sunt infectați circa 10 la sută din personalul medical, iar în Suceava infectarea e de circa 30 la sută ceea ce pune probleme mari și pentru asigurarea personalului medical necesar.
El a reamintit că exact din aceste motive, pentru că erau intuibile, din 23 martie a cerut spital militar de campanie.
„Cred că Suceava trebuia să fie prioritatea, nu neapărat București sau Constanța”, a spus Nechifor.
Nechifor a arătat că la București sunt circa 600 de cazuri de infectare, iar la Suceava aproape 1.500 și nu se știe câți vor mai fi.
„Văd că la București s-a putut construi acel spital militar de campanie foarte repede, iar la Constanța, la fel”, a spus Nechifor.
El a adăugat că a fost de salutat conducerea militară a SJU Suceava cu mari speranțe, dar că această conducere militară nu a dat încă multe rezultate pozitive deocamdată.
Nechifor a mai spus că abia de vineri vor intra să refacă circuitele și protocoalele militare în zona carantinei severe, unde sunt tratați pacienții cu Covid și că lucrurile avansează greu.
Deputatul sucevean a mai declarat că din 23 martie a cerut spital militar de campanie, conducere la Suceava și carantină severă timp de trei săptămâni și că era mult mai bine dacă se luau aceste măsuri pentru că acum se apropia perioada de relaxare a măsurilor.
Nechifor a explicat că rata de infectare comunitară este încă foarte mare pentru că nu au fost luate măsuri mai ferme, iar dacă se ținea cont de propunerea sa luni se ieșea din carantina severă și sucevenii puteau răsufla mai ușurați.
Intră acum și în grupul de