Intră acum și în grupul de
Consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir, a acuzat, joi, în cadrul Subiectul Zilei de la News Bucovina că Guvernul Ludovic Orban a reușit într-o lună să pună la pământ munca depusă de șase guverne și trei consilii județene care în 12 ani au lucrat împreună pentru a realiza unul dintre cele mai moderne spitale județene din țară, dar consilierul județean PNL Ioan Bădeliță a spus că nu crede că a existat un scenariu pentru dărâmarea imaginii Spitalului Județean Suceava și a județului Suceava, ci că ar fi fost un cumul de factori.
„Munca și construcția și banii investiți de șase guverne în Spitalul Județean Suceava timp de 12 ani, începând cu guvernul în care Cristian Irimie era secretat de stat în Ministerul Sănătății continuând cu Guvernul PSD condus de Victor Ponta, apoi de Guvernul Cioloș și apoi trei guverne PSD, iar această muncă a șase guverne a fost pusă la pământ într-o lună de Guvernul Orban, de gruparea Orban-Tătaru-Iohannis”, a spus Cușnir.
Consilierul județean PSD a subliniat că trei consilii județene și șase guverne au muncit 12 ani pentru a realiza cel mai modern spital județean din țară, dar că Guvernul Orban a reușit să pună la pământ această investiție.
Pe de altă parte, consilierul județean Ioan Bădeliță, a spus că nu crede că a existat un asemenea scenariu, dar crede că Suceava a avut neșansa să fie cobaiul țării.
„Chiar credeți că cineva a adus pandemia aceasta în spital ca să dărâme SJU Suceava, să dărâme și să nenorocească județul Suceava? ”, a întrebat Bădeliță.
Consilierul județean liberal, care este și membru al Consiliului de Administrație al SJU Suceava susține că Suceava a avut ghinion.
„Am avut neșansa ca această nenorocire să vină peste noi. Sigur, sunt anumite greșeli inerente care s-au făcut, unele fiind analizate de organele competente, altele de capacitatea unora de a manageria o situație de criză. Să-i pui în cârcă lui Flutur situația de la spital, ca și cum el ar fi vinovat că s-a îmbolnăvit, că a fost internat. Ce ar fi putut face în situația respectivă? A fost vinovat că și-a făcut testul? Era normal și obligația lui să-și facă testul pentru că a lucrat cu cei de la spital. Să fim drepți, să fim onești. Datoria Consiliului Județean, care zic că și-a făcut-o cu brio, și aici e meritul și a domnului Cușnir și a PSD, s-au dat bani pentru spital și s-a încercat ca în situația de criză Spitalul județean să aibă tot ce are nevoie din punct de vedere al resurselor financiare, că atât putea face Consiliul Județean”, a spus Bădeliță.
El a spus că din punct de vedere medical responsabilitatea este a Ministerului Sănătății prin DSP.
„Să spunem că nu știu ce guvern și-a propus să dărâme SJU Suceava și că aici e vina lui Flutur mi se pare total incorect”, a declarat Bădeliță.
Consilierul județean liberal a mai declarat că nu se pot arunca la gunoi realizările fostei conduceri a Spitalului Județean Suceava.
„Noi nu putem să dăm la gunoi realizările conducerii SJU Suceava. Domnul Vasile Rîmbu ca și manager a făcut o grămadă de lucruri bune. Că situația asta de criză nu a fost gestionată cum trebuie la nivelul conducerii spitalului, sunt de acord. Sunt niște factori care s-au cumulat și ne-au adus în starea aceasta nenorocită”, a spus Bădeliță.
El a spus că unul dintre factorii respectivi este că DSP Suceava era total inactivă, iar cauza trebuie văzută în anii din urmă pentru că instituția a fost depopulată, nu avea specialiști, iar în situația de epidemie DSP avea atributele principale pe care nu și le-a îndeplinit.
Bădeliță a mai arătat că a fost o greșeală medicală, dar că și medicii din spital sunt și ei oameni și le era frică, unii au fost depistați pozitiv, au abandonat câmpul de luptă.
El consideră că sunt cauze obiective și subiective, dar toate, cumulate, au adus în situația asta nenorocită.
„Cred că am avut neșansa să fim cobaiul țării, fiind primii, iar ceilalți, inclusiv cei de la centru, au încercat să diminueze consecințele la nivel național și ne-au lăsat pe noi spunând că dacă tot ați intrat în necaz, acum descurcați-vă”, a spus Bădeliță.
El a mai arătat că Suceava a intrat în carantină pentru că datele statistice așa arătau la acea dată și că raportările nepotrivite arată încă odată care era colaborarea între DSP și spital.
„Din nefericire am ajuns în situația asta și ne doare pe noi pentru că chiar nu meritam. Nu merita nici spitalul, nu merita nici județul.Niște factori cumulați ne-au adus în situația aceasta.Acum ne gândim dacă a fost un scenariu, dacă a vrut cineva. Eu nu spun nici da, nici nu. Eu cred că nu. Să vedem cum ieșim din necazul acesta”, a conchis Bădeliță.
Intră acum și în grupul de