Intră acum și în grupul de
Un număr de 158 de angajați de la fabricile de producție de la Vatra Dornei și Floreni vor fi concediați până la sfârșitul lunii august ca urmare a deciziei companiei Lactalis de a închide cele două capacități de producție ale La Dorna.
Directorul AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că instituția a fost notificată, joi, că urmează să procedeze la concedieri colective și că în aceste condiții a mers în zonă pentru a discuta cu agenția din zonă privind modul în care acești angajați urmează să fie consiliați în vederea găsirii unui nou loc de muncă.
„Am fost și la Dorna Candrenilor, am vorbit și cu oamenii din Dorna. E o stare de spirit care m-a impresionat. Oamenii sunt revoltați”, a spus Adomnicăi care a arătat că brandul își continuă existența și va fi produs în capacitățile din Alba și Covasna.
Ea a spus că a constatat că există atât intenții de boicot, până la o abordare constructivă cum ar fi asocierea în vederea continuării acestei activități de prelucrare a laptelui în zonă.
„Sunt trei cooperative în Bazinul Dornelor, iar Federația Agricultorilor de Munte urmează să se întâlnească, să construiască și să dezvolte”, a menționa Adomnicăi.
Ea a arătat că deocamdată Lactalis va menține colectarea în zonă mai ales că laptele este de o calitate deosebită.
„Aproape fără niciun fel de preaviz, s-au trezit în această situație dornenii”, a spus Adomnicăi care a menționat oamenii din zonă vor să revendice denumirea produsului deși este convinsă că din perspectivă juridică brandul e protejat.
Ea arătat că cei din zonă consideră că nu se poate pleca cu brandul La Dorna și să îl produci în altă parte fără să ai legătură cu zona.
Adomnicăi a mai spus că erau semnale că urma o asemenea decizie pentru că nu s-a investit nimic și că oamenii simțeau că urmează o asemenea situație, dar că a venit ca o lovitură.
„Ceea ce am simțit în aceste câteva zile a fost o mobilizare exemplară”, a spus Adomnicăi.
Ea a arătat că a constatat, în ultima perioadă, că societatea civilă în Suceava a renăscut și are convingerea că și în această perioadă de criză complicată pentru dorneni va fi asociere și accesare de fonduri europene.
Adomnicăi a menționat că în condițiile în care se mențin restricțiile actuale care afectează în primul rând zona HORECA, oportunități de angajare în Bazinul Dornelor nu prea sunt.
Ea a arătat că a constatat că există însă această inițiativă a trei cooperative care și-au propus colectarea laptelui la un preț corect, de peste un leu/litru, dar că va trebui și o subvenție din partea statului pentru sprijinirea acestora.
Adomnicăi a spus că fabricile din Alba și Covasna ale Lactalis au capacități foarte mari și este mai rentabil pentru această companie să se concentreze pe fabricile din cele două județe mai ales că programul de măsuri anunțat de Guvern are o perioadă de implementare de zece ani.
„Au fost la bază niște calcule economice”, a spus Adomnicăi.
Ea a transmis celor din zonă să înțeleagă că trebuie să fie uniți și să fie solidari și să găsească o formulă să se dezvolte.
Intră acum și în grupul de