Intră acum și în grupul de
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă organizată în aer liber în curtea PNL Suceava programul electoral cu care dorește să câștige încă un mandat de primar sub sloganul „Experiență și responsabilitate #Se poate”.
„Suntem oameni de cuvânt, oameni de onoare, și în mare parte, ceea ce am promis am și realizat”, a spus Ion Lungu.
Ion Lungu a declarat că în ultimul mandat a reușit să pună în aplicare majoritatea proiectelor cu care a câștigat alegerile din 2016, între care modernizarea totală a transportului public de călători care va presupune 62 de autobuze electrice, stații moderne de așteptare cu e-ticketing, cu sistem de dispecerizare, și a anunțat că deja sunt plecate din China primele 25 de autobuze care vor ajunge în septembrie.
El a mai spus că au fost finalizate proiectele cu fonduri europene și că s-au promovat proiectele cu finanțare europeană pentru care contractele s-au semnat destul de târziu, în 2019, dar că sunt în implementare.
Ion Lungu a făcut referire la investițiile de centru multifuncțional Ițcani, două grădinițe, zona de agrement de pe malul râului Suceava, reabilitarea sediului Primăriei, la implementarea proiectului de digitalizare a activității Primăriei.
Primarul a amintit că în acest mandat s-a modernizat Piața Burdujeni, Piața Centrală, se modernizează Piața George Enescu și se vor face lucrări de introducere a încălzirii în Bazar.
Ion Lungu a mai spus că au fost finalizate patru blocuri ANL cu 80 de apartamente și amenajarea zonei respective cu căi de acces moderne și parcări.
Un alt proiect în derulare este cel de modernizare a Ștrandului Ițcani, a spus primarul care a precizat că a fost dată în folosință în acest mandat Zona de Agrement Tătărași.
El a mai arătat că au fost efectuate lucrări de extindere a iluminatului public și că se lucrează la aducțiunea de gaz natural spre Burdujeni-Sat.
În ceea ce privește lucrări de asfaltare, în ultimii patru ani au fost modernizate 50 de străzi din municipiu, iar alte 15 sunt în prezent în curs de modernizare, dar că au fost realizate și 33 de parcări de reședință cu 7000 de locuri.
Ion Lungu a prezentat și numeroasele investiții efectuate în unitățile școlare din municipiu, atât cu fonduri europene cât și locale, dar a amintit și investițiile în modernizarea locurilor de joacă.
El a subliniat că în 2016 a avut 20 de proiecte prioritare cu care a obținut votul sucevenilor, din care 11 au fost finalizate, respectiv 55 la sută, alte șase sunt în lucru, respectiv 30 la sută, iar trei proiecte nu s-au realizat, dar sunt compensate de alte trei care s-au realizat fără să fie promise.
Unul dintre proiectele nerealizate este grădinița din Obcini ca urmare a opoziției PSD, a spus primarul care adăugat că un alt proiect nerealizat este cel al campusului universitar pentru care se spera o finanțare europeană care însă nu a mai fost posibilă, dar că va fi realizat pe noua programare financiară europeană care permite de această dată astfel de investiții.
Al treilea proiect nerealizat este cel privind preluarea și modernizarea Casei de Cultură, dar a menționat că aici va exista un parteneriat cu Consiliul Județean și că speră că astfel să fie făcut transferul Casei de Culturi de la sindicate către administrația locală.
Ion Lungu a arătat că în programul din 2016 nu a fost inclus proiectul prin care s-a modernizat întregul sistem de colectare a deșeurilor menajare, ruta alternativă Suceava-Botoșani care va fi pusă în funcțiune pe primul tronson în luna septembrie, dar și reabilitarea statui ecvestre a lui Ștefan cel Mare.
„În mare măsură ne-am onorat promisiunile făcute sucevenilor și asta ne permite să venim în fața sucevenilor să cerem încă un mandat pentru administrarea municipiului Suceava”, a spus Lungu.
El a anunțat că pentru următorul mandat sloganul este „Experiență și responsabilitate #Sepoate”
Ion Lungu arată că are experiență în administrarea municipiului Suceava din 2004, experiență care a fost confirmată prin votul sucevenilor.
În ceea ce privește responsabilitatea, Ion Lungu a arătat că au fost perioade grele în care a dat dovadă de responsabilitate și consideră că a trecut „testul coronavirus”.
El a mai spus că un proiect al său pentru următorul mandat este ”Suceava educată, Suceava inteligentă” arătând că a discutat chiar miercuri dimineața cu directori de unități școlare din municipiu privind modul în care va fi deschis noul an școlar, apreciind că va fi foarte complicat, dar că va merge în fiecare școală să discute punctual pentru ca noul an școlar să înceapă cu toți copiii în clase.
În ceea ce privește „Suceava inteligentă”, Ion Lungu a spus că acest proiect se referă la conceptul Suceava-Smart City, având deja o parte dintre proiecte implementate cum e noul sistem de transport electric, iluminatul cu LED, reabilitarea Primăriei are soluții inteligente de încălzire, iar folosirea de trotinete, biciclete electrice, sau centrala pe biomasă și proiectul APLICAT sunt tot proiecte de smart-city.
Un concept nou, Smart City Center, este un proiect prin care municipalitatea preia ideile venite de la Universitate, de la școli care să fie puse în slujba comunității, a mai spus primarul.
Ion Lungu a subliniat că prioritatea de grad zero pentru viitorul primar este gestionarea epidemiei cu noul coronavirus și modul în care va fi deschis noul an școlar.
El a mai arătat că un alt punct important reprezintă stabilirea de reguli și măsuri în toate domeniile de activitate pentru a ne putea întoarce la o viață cât de cât normală în condițiile actuale.
Ion Lungu a adăugat că va accelera procesul de implementare a proiectelor de digitalizare pentru că devin instrumente obligatorii în perioade de epidemie.
Totodată, primarul a spus că va asigura sprijin medicilor de familie suceveni, dar și modernizarea Policlinicii Areni.
În ceea ce privește infrastructura, varianta ocolitoare 2 este o prioritate a următorului mandat, fiind deja depusă la CNAIR cererea Primăriei Suceava pentru a gestiona investiția, dar și ruta alternativă Suceava-Botoșani.
Primarul a spus că își propune să realizeze mai multe proiecte de parcări supraterane în următorul mandat, dar și pasaje subterane în municipiu, la Bazar și între spitalul vechi și cel nou cu finanțare europeană.
Un proiect important al primarului este realizarea unui cartier nou pentru sucevenii care revin din diaspora, dar a precizat că dorește să înceapă în cel mult un an dezvoltarea unui parc industrial pe terenul de la Termica de 155 de ha recent recuperat prin instanță.
Intră acum și în grupul de