Intră acum și în grupul de
- Primarul Ion Lungu trebuie să convoace CLSU pentru adoptarea unui plan de măsuri
- INSP și OMS nu recomandă utilizarea tunelurilor de dezinfecție
- Nu știm cum vor ajunge copiii la școală și cum vor pleca
- Este necesară decalarea orelor în cadrul aceleiași unități școlare pe nivele
- Grupurile sanitare să aibă dozatoare de săpun lichid și baterii de chiuvetă cu fotocelulă
Candidatul Pro România pentru funcția de primar al Sucevei, Florin Sinescu, fost prefect al județului Suceava, a cerut, vineri, primarului Ion Lungu să convoace de urgență Comitetul Local pentru Situații de Urgență care să adopte de măsuri pentru venirea și plecarea copiilor de la școală.
El a reamintit că în 26 februarie, în ultima conferință de presă înaintea stării de urgență, spunea că în România nu se pune problema dacă vom avea cazuri de Covid-19, ci când și la ce nivel.
„Am avut, din păcate, o perioadă cu stare de urgență până în 15 mai, urmată de starea de alertă și constatăm astăzi că acest nemilos virus se manifestă extrem de violent în continuare”, a spus Sinescu.
El a subliniat că marea provocare a municipiului Suceava este legată de începerea anului școlar.
„Constat o abordare extrem de superficială din partea administrației Lungu a acestui subiect, cu lucruri care nu sunt aplicate pe ceea ce înseamnă a veni copiii la școală și a pleca în condiții de siguranță, pentru a le oferi toate condițiile și pentru a nu redeveni Suceava cu zone de focar”, a spus Sinescu.
El a arătat că a văzut că Ion Lungu se laudă cu aprecierea celor de la Curtea de Conturi legată de achiziționarea acelor tuneluri de dezinfecție.
„Sunt 25 de tuneluri, iar eu știam că cei de la Curtea de Conturi se ocupă de cifre”, a spus candidatul Pro România.
Sinescu a arătat că pe site-ul INSP și pe site-ul OMS a găsit comunicări oficiale prin care cele două instituții, atât la nivel național cât și mondial, nu recomandă utilizarea tunelurilor de dezinfecție.
„Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în nici un caz. Această practică poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanțe chimice precum clorul poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greața și voma”, a citat Sinescu din comunicatul INSP.
Ca fost președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, Florin Sinescu a apreciat că asistă „la o bolmojeală” în ceea ce privește pregătirea începerii anului școlar în municipiul Suceava.
El a arătat că a fost președintele CJSU Suceava, iar Cătălin Nechifor vicepreședinte că s-au făcut simulări pentru diverse situații de urgență, pentru accident aviatic, incendii în fond forestier, pentru accidente cu victime multiple sau pentru inundații pentru că „trebuie să te pregătești ca să știi exact ce ai de făcut”.
„Marea problemă este că nu știm cum vor ajunge copiii la școală și cum vor pleca”, a spus Sinescu.
El a solicitat primarului Ion Lungu să convoace imediat Comitetul Local pentru Situații de Urgență și împreună cu specialiștii de acolo, cu fiecare director de școală, să identifice modalitatea de a avea acces copiii în școală și de a pleca în condiții de siguranță.
„Trebuie să ții cont de câte căi de acces are fiecare școală, câte etaje are școala, câte scări interioare care ajung la etajele superioare, astfel încât fluxurile de acces în școală să fie cât mai deschise și să nu aducem în același timp și în același loc copiii”, a spus Sinescu.
El a explicat că este nevoie de a fi realizate căi de acces delimitate și de stabilit cine face termoscanarea, dar și mai multe lucruri care trebuie prevăzute în acest plan.
Sinescu a exemplificat cu Școala nr. 3 care are trei căi de acces, iar elevii claselor 0-IV vor fi prezenți în școală și vor trebui împărțite fluxurile de acces pentru a nu avea în același timp și în același loc un număr mare de elevi.
El consideră că o altă măsură care trebuie luată urgent este decalarea orelor în cadrul aceleiași unități școlare pe nivele.
Potrivit acestuia, clasele de la etajul doi al școlii să înceapă cursurile la 7:45, etajul 1 la ora 8:00, iar cele de la parter la ora 8:15 astfel încât să să nu ajungă mulți copii în același timp la școală.
Sinescu a mai spus că o altă problemă este dotarea grupurilor sanitare cu dozatoare de săpun lichid și baterii de chiuvetă cu senzori, cu fotocelulă astfel încât elevii să intre cât mai puțin în contact cu aceste obiecte sanitare.
Mai mult, el solicită dimensionarea personalului de întreținere a grupurilor sanitare și scărilor în timpul orelor astfel încât să se asigure o igienizare permanentă.
El a mai spus că va fi necesară și monitorizare copiilor pe perioada recreațiilor.
Florin Sinescu a mai arătat că un risc major este sosirea copiilor la școală cu mijloacele de transport în comun la aceeași oră din zi și că propune ca TPL Suceava să implementeze un traseu școlar de câte o oră dimineața, la prânz și seara.
„Putem crea acest traseu rapid astfel încât pe aceste intervale orare să fie destinat doar transportului elevilor”, a declarat Sinescu.
El a mai spus că este important să fie achiziționate materiale dezinfectante.
„Este prioritatea zero a municipiului Suceava și eu cred că CLSU Suceava pot găsi soluții și le pot implementa”, a spus Sinescu.
Totodată, el a arătat că acestea sunt doar o parte dintre problemele care nu au fost luate în discuție în ceea ce privește sosirea și plecarea elevilor de la școală, fiind necesare și multe alte măsuri pentru gestionarea corectă a situației pentru că este nevoie ca elevii suceveni să fie prezenți fizic la cursuri și nu online pentru că acest tip de învățământ nu este încă bine pregătit în țară.
El a menționat că îi poate oferi primarului Ion Lungu, dacă are nevoie, experiența pe care a acumulat-o în calitate de prefect și de președinte al CJSU Suceava pentru stabilirea planului de măsuri astfel încât elevii suceveni să meargă în siguranță la școală.
Intră acum și în grupul de