Intră acum și în grupul de
Prorectorul USV, prof.univ. dr. Mihai Dimian, a declarat, vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că univeristatea suceveană a pregătit deschiderea anului universitar în condiții care să nu permită răspândirea infecțiilor cu SARS-CoV-2 și a subliniat că dacă activitatea teoretică se va putea desfășura online, cea practică nu se poate face decât in-situ, respectiv în campus.
El a spus că a analizat și situația din SUA unde s-a început anul universitar la finalul lunii august și acum sunt, totuși, în medie la 100 de cazuri pozitive pe campus.
„E o analiză făcută pe 1.100 de campusuri universitare”, a spus Dimian care a menționat însă că în SUA, acest virus este mult mai răspândit decât în România.
„Principala problemă este cea a petrecerii timpului liber de studenți”, a spus Dimian care a menționat că în SUA s-au luat măsuri de prevenție în campusuri, dar că în afara activităților didactice studenții se întâlnesc, unii au mai făcut petreceri și se ajunge la un număr destul de mare de cazuri în universități.
El a arătat că situația este înregistrată în condițiile în care universitățile americane au un buget foarte mare, au specialiști foarte buni, sunt în top 500, dar că totuși acest comportament extra-academic, conduce la o răspândire destul de importantă.
Prorectorul USV, Mihai DIMIAN la Subiectul ZileiProrectorul USV, Mihai Dimian la Subiectul Zilei
Publicată de NewsBucovina.ro pe Joi, 1 octombrie 2020
Prorectorul USV a menționat că fiind vorba de tineri boala are alt comportament, majoritatea sunt asimptomatici, pericolul fiind de răspândire în comunitate din partea lor.
Mihai Dimian a precizat că anul universitar USV îl va începe într-un sistem hibrid.
„Sunt un pic dezamăgit că normele au apărut abia ieri. Nu pot funcționa în acest regim. Nu pot să spun de ieri pe astăzi studenților ce au de făcut. Partea bună este că tot ceea ce am prevăzut în urmă cu trei-patru săptămâni este în conformitate cu aceste norme”, a spus prorectorul USV.
El a evidențiat diferența dintre învățământul preuniversitar și universitar, arătând că în învățământul universitar, având două tipuri de activități, teoretice-cursuri și practice-lucrări de laborator, proiecte, seminarii, s-a putut de la început că se merge în format hibrid, cu cursurile susținute online, iar aplicațiile în campus.
„Nu cred că vrea nimeni în viitor să aibă un specialist care a absolvit aplicațiile on line. Din acest punct de vedere sperăm că există înțelegerea din partea studenților că, indiferent de cum vom aborda lucrurile în continuare, de situația pandemică, va fi nevoie să facem aplicațiile în campus”, a spus Dimian.
El a subliniat că aplicațiile vor trebui făcute fizic și că dacă vor fi anumite situații, se vor putea amâna câteva săptămâni, dar că se va evita situația din finalul anului universitar trecut când s-au făcut aceste aplicații online.
Prorectorul USV a menționat că pot fi câteva laboratoare legate de aplicații IT ce se vor putea desfășura online, dar că celelalte în campus.
„Măsurile pe care le luăm în campus, în sălile în care vom desfășura activități didactice, vom desfășura activitățile de seminar în sălile de curs și vom asigura o distanțare nu doar de un metru, ci chiar mai mult spațiu între studenți”, a spus Dimian.
El a arătat că în laboratoare suprafața pentru un student asigurată este de 3 mp și că s-au diminuat grupele de laborator.
Mai mult, el a adăugat că USV a achiziționat tot ce este necesar pentru dezinfecție, lămpi UV pentru dezinfecția în sălilor și a subliniat că s-au comasat orele de laborator pentru o grupă astfel încât să fie efectuate toate orele odată, după care sala este dezinfectată și curățată o oră, urmând să vină o altă grupă.
„Am creat un sistem modular care să prevină cât mai mult din răspândire”, a spus Dimian.
El a menționat că nu va putea exista control privind ceea ce se întâmplă în căminele studențești și că speră că studenții vor înțelege responsabilitatea pe care o au în aceste momente și că de ei depinde cât de mult se va continua în calendarul propus în acest sistem hibrid.
Dimian a mai arătat că răspândirea mare a noului coronavirus a fost în petrecerile care s-au făcut toată vara, în vacanțe când nu s-a ținut cont de măsuri de protecție și că nu s-au îmbolnăvit persoane în campusul universitar, iar cele câteva cazuri au fost ale unor persoane care s-au întors din vacanțe.
Intră acum și în grupul de