Intră acum și în grupul de
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joi, la Ediția Specială de la News Bucovina că nicio comisie de specialiști și nici Institutul Național de Sănătate Publică nu au recomandat închiderea școlilor și a piețelor.
El a spus că aceste două măsuri nu le agreează ca și om de sănătate publică.
„Închiderea școlilor și trecerea la învățământul online. În mod evident toate studiile demonstrează că nu oferă condiții de învățarea multora dintre copii, accesul este foarte limitat și experiența cadrelor didactice la a face lecții online este limitată în foarte multe din țară”, a spus Rafila.
El a subliniat că pe de altă parte există o problemă foarte serioasă în ceea ce privește dezvoltarea acestor copii.
„Copiii trebuie să interacționeze unii cu alții, cu profesorii lor. Ei trebuie să se dezvolte ca și persoane integrabile social. Afectarea dezvoltării psiho-sociale a copiilor este una dintre principalele griji ale Organizației Mondiale a Sănătății care recomandă foarte clar că este necesară continuarea activității măcar la copiii din clasele mici, până în clasa a IV-a sau clasa a VIII-a”, a declarat reprezentantul României la OMS.
El a menționat că s-a văzut că elvii se îmbolnăvesc în proporție mică și că se îmbolnăvesc foarte puțini la școală și că într-o lună și jumătate de școală s-a înregistrat sub 1 la sută dintre copii și sub 1 la sută dintre cadrele didactice care s-au îmbolnăvit ceea ce arată că nu e o problemă mare.
„Lucrurile s-au făcut așa: decât să iau niște măsuri care să aibă impact și să fie impopulare, să zicem un lockdown, atunci caut niște măsuri care să reducă transmiterea”, a apreciat dr. Alexandru Rafila.
El a menționat că el se uită la cifrele mari, nu la cele mici.
„Dacă eu reduc transmiterea cu 2 sau cinci la sută prin măsurile pe care le-am luat, în loc să o reduc cu 90 la sută prin alte măsuri atunci le iau degeaba pe astea și creez și iritare”, a spus Rafila.
În ceea ce privește măsura închiderii piețelor el a apreciat că s-a luat măsura pentru că autoritatea nu are capacitate organizatorică.
PREMIERĂ NewsBucovina – Alexandru RAFILAPremieră la NewsBucovina – medicul Alexandru RAFILA Live la Subiectul Zilei
Publicată de NewsBucovina.ro pe Miercuri, 11 noiembrie 2020
„Pentru că am incapacitate organizatorică, decât să organizez ceva, mai bine opresc activitatea. Sigur că piețele pot să constituie locul în care să se transmită această infecție, dar la fel și magazinele. Eu am înțeles că magazinele sunt mai sigure pentru că normele se respectă mai bine în magazine, cel puțin din declarațiile publice ale celor care au luat această decizie, dar în piețe nu.Nu mă împiedică nimeni să organizez la nivel local activitatea piețelor. Avem poliție locală care poate să verifice înainte de deschiderea pieței dacă toți comercianții utilizează masca corect, să aibă la îndemână dezinfectați, iar accesul în piață se poate organiza cu număr de persoane care intră în anumit moment, cu fluxuri de intrare și ieșire”, a spus Alexandru Rafila.
El a exemplificiat că situația din localități mai mici unde nu au hypermarket, ci magazine mai mici.
„Eu, dacă nu ofer o alternativă, atunci în loc să stea 10-15 minute la piață să-și cumpere câteva fructe și legume se va duce într-un magazin unde va sta la coadă, va sta într-un spațiu mai mic chiar dacă e mai bine respectată măsura de protecție”, a menționat reprezentantul României la OMS.
El a reiterat că nu înțelege de ce nu s-a luat măsura organizării și s-a luat măsura închiderii.
„Sunt în plus și niște argumente stupide. Adică să muți comerțul dintr-un spațiu închis în aer liber, în stradă, poate vine și puțină zăpadă să încurajeze comercianții. Nu putem face niște lucruri pe care nu le gândim. Dacă se face trimitere la specialiști, comisiile din care fac și eu parte nu au fost consultate la aceste decizii, nu există niciun fel de recomandare nici măcar din partea INSP, nici de închiderea școlilor primare și nici de închidere a piețelor”, a spus Rafila.
El crede că acesta măsuri au fost luate de persoane care sunt total rupte de realitatea vieții cotidiene, nu merg niciodată la niciun fel de piață și nu au copii pe care să-i trimită la școală.
„Când recomandăm o măsură trebuie să punem în balanță două elemente: protecția sănătății publice și funcționarea activității economice și activităților sociale. Trebuie să fac așa încât să iau cele mai bune măsuri de sănătate publică încât să afecteze în cea mai mică măsură activitățile economice și sociale”, a declarat Alexandru Rafila.
El a menționat că dacă toți acești copii de școală primară vor sta acasă, îngrijirea lor va trebui asigurată de unul dintre părinți, iar asta înseamnă că în loc meargă la lucru, unul dintre părinți stă acasă.
Mai mult, Alexandru Rafila a spus că nu s-a înțeles nici ceea ce înseamnă îvățământul hibrid în adevăratul sens.
„Înseamnă că unele materii, istorie, geografie, se fac online, iar alte materii care necesită interacțiunea cu profesorul se fac la școală și trebuie să dezvolt curricule de învățământ online cu unele, față în față cu celelalte”, a spus Rafila care a adăugat că astfel trebuiau să fie susținute ore de matematică și română două săptămâni la școală și istorie și geografie două săptămâni online.
„Asta înseamnă învățământ hibrid. Dar e mai ușor să spui jumătate vin să facă toate materiile online și jumătate la școală”, a spus reprezentantul României la OMS adăugând că s-a ajuns ca și sportul să se facă online.
„Lucrurile aceastea afectează copiii. Nu sunt discutate. Personal, am avut o discuție cu doamna Anisie în luna iulie. Mi-a cerut sfatul. Eu i l-am dat. Sfaturile au rămas la Ministerul Educației. Probabil erau atât de bune încât nu a vrut să le împărtășeascăc și altora”, a spus Alexandru Rafila.
El a subliniat că acum lumea este bulversată și crede că trebuie să li se dea puțină speranță oamenilor.
„Nu ne putem deroba de orice responsabilitate politică și să spui că autoritățile locale trebuie să ia măsuri dar le oferi un cadru extrem de rigid. Eu trebuie să le ofer un cadru în care deciziile să fie legate de contextul local. Nu putem să fim toți introduși într-un standard, într-un cadru rigid, ci trebuie să fie oameni cât mai inteligenți care să ia măsuri astfel încât să facă viața cât mai suportabilă”, a mai declarat Alexandru Rafila.
Intră acum și în grupul de