Intră acum și în grupul de
Președintele Gheorghe Flutur a avut mai multe întâlniri de lucru cu actualii și viitorii parlamentari PNL de Suceava în care s-a discutat despre prioritățile județului Suceava pe următorii 4 ani.
„Am făcut și o simulare în ceea ce privește oportunitatea finanțării cu fonduri europene și guvernamentale a unor investiții prioritare pentru suceveni în următorii patru ani”, a spus Flutur.
El a menționat că în aceste zile a aprofundat o temă legată de confortul populației, mai exact cu privire la racordarea la sistemul de canalizare a locuințelor.
„Trebuie amintit faptul că acum avem în implementare în județ un mare program pe POIM, de un sfert de miliard de euro, pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare, care se adresează unei treimi din populația județului Suceava, urmând ca în perioada următoare să deschidem nu mai puțin de 25 de puncte de lucru”, a precizat Flutur.
El a menționat că datele arată că atât în județ cât și în țară numărul locuințelor racordate la rețelele de apă este mult mai mare decât a celor racordate la rețelele de canalizare și că se constată un grad scăzut, spre zero, a procentului de racordare la canalizare a locuințelor din zona de munte și zonele greu accesibile.
„În acest context, în urma discuțiilor cu parlamentarii și cu viitorii parlamentari liberali, dar și cu Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, s-a convenit elaborarea unui act normativ prin care să se asigure condițiile pentru dotarea cu fose septice a locuințelor din aceste zone greu accesibile, care sunt într-un număr însemnat în județul Suceava. Aceste fose septice vor fi instalate și folosite cu respectarea tuturor cerințelor de mediu, urmând să se acorde asistență tehnică de specialitate, să fie vidanjate de către serviciile specializate ale administrațiilor locale”, a explicat Flutur.
Potrivit acestuia, estimarea pentru realizarea acestui program la nivel național este de 500 de milioane de euro pentru proiectul cu fonduri europene pentru dotarea cu fose septice a locuințelor din zonele greu accesibile.
El consideră că un astfel de proiect ar putea fi introdus la finanțare prin Programul de Reziliență.
Flutur a amintit că atunci când a fost ministru al Agriculturii, proiecte pentru astfel de zone, la o scară mai mică, au fost implementate în micile ferme care au fost dotate cu motocositoare, aparate pentru muls și tancuri de răcire a laptelui.
„Acest program de dotare cu fose a locuințelor din zonele greu accesibile înseamnă încă un pas în asigurarea condițiilor de confort pentru populație”, a conchis Flutur.
Intră acum și în grupul de