Intră acum și în grupul de
Viitorul guvern condus de Florin Câțu se prefigurează deja în urma negocierilor „forțelor de dreapta”, dar în urma anunțului făcut de cei patru lideri după stabilirea modului în care se vor împărți ministerele este evident că portofoliile care asigură finanțarea proiectelor locale au ajuns la USR și UDMR.
Astfel, principalul minister prin care se asigură finanțarea locală, Ministerul Dezvoltării Regionale, va fi condus de un membru UDMR, iar primarii și președinții de consilii județene de la celelalte partide vor avea dificultăți să-și asigure, prin relații de partid, fondurile necesare.
Aici județul Suceava are nevoie să beneficieze în continuare de finanțare pentru finalizarea proiectelor prin PNDL, dar și foarte multe proiecte prin CNI, cum ar fi, între altele, Sala Polivalentă din Suceava.
Tot la UDMR este și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ceea ce înseamnă că fondurile europene prin principalul program finanțat în următorii ani, Green Deal, vor fi gestionate de un membru al acestui partid.
Cu fonduri de la acest minister, autoritățile județene sucevene se bazau să realizeze importante investiții în apărări de maluri sau corecții de torente care au ocolit în ultimii ani județul.
Un alt minister cu greutate, cel al Transporturilor, va fi gestionat de un membru al USR, ceea ce va face ca și proiectele aflate în derulare și pentru care s-au tras „sfori politice” să fie finanțate să fie mai greu de urnit de politicienii vechi.
Autoritățile județene sucevene se așteptau să aibă întâietate la finanțarea șoselelor ocolitoare pe traseul Autostrăzii Nordului și să accelereze procedurile pentru execuția autostrăzii A 7, dar și să se bazeze pe lucrări de reparații la drumurile naționale.
Și Ministerul Fondurilor Europene este în curtea USR-PLUS, ceea ce va determina ca toate proiectele cu finanțare europeană să nu fie gestionate de PNL.
Cel mai important, Planul Național de Redresare și Reziliență de 30 de miliarde de euro pe care se bazau liderii liberali pentru finanțare chiar ar putea fi modificat substanțial în condițiile în care lideri ai USR au fost primii care au anunțat că planul transmis la Bruxelles de ministrul liberal al Fondurilor Europene a fost respins pentru că nu îndeplinește condițiile de eligibilitate.
USR-PLUS va coordona și Sănătatea, alt domeniu sensibil, mai ales în actualele condiții.
De la acest minister, Consiliul Județean Suceava are nevoie de sprijin pentru continuarea investițiilor la Spitalul Județean Suceava, inclusiv prin construirea Spitalului de Boli Infecțioase și a Spitalului de Copii.
Tot formațiunea condusă de Barna și Cioloș va avea ministerul Cercetării și, cel mai important al Digitalizării, ceea ce înseamnă că fondurile europene importante pentru procesul de digitalizare vor fi gestionate de acest partid.
De fapt, în urma negocierilor, din cele nouă ministere ce vor fi gestionate de PNL două sunt ministere „problemă” respectiv Munca, unde trebuie soluționată problema pensiilor, dar și adoptarea de măsuri active pentru reducerea șomajului, sau cel al Educației, care este puternic afectat de criza sanitară.
La fel este și situația Agriculturii afectată în acest an de secetă, dar și de decizia de închidere a piețelor.
Atât în ceea ce privește pensiile cât și sistemul de învățământ sau modul în care a gestionat funcționarea piețelor agroalimentare PNL a pierdut foarte multe puncte electorale în ultimele luni.
Două ministere din „grădina liberalilor”, Apărarea și Externele vor fi conduse în fapt de la Palatul Cotroceni, pentru că aceste domenii sunt de competența președintelui.
Situația delicată este determinată și de faptul că Ministerul Justițeii, care trebuie să asigure avizul de legalitate pentru toate actele Guvernului este arondat USR-PLUS.
Va fi interesant de văzut cum va reuși președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, să pună în aplicare proiectele pe care le-a promis atât timp cât, în timpul campaniei electorale, a avertizat că fără a avea corespondent liberal în ministerele care coordonează respectivele domenii nu va putea să le realizeze.
Probabil că va relua vechea relație cu Dacian Cioloș, fost consilier al său în perioada când a fost ministru al Agriculturii, așa cum a făcut-o și atunci când Cioloș a fost prim ministru. Interesant va fi de urmărit dacă Dacian Cioloș va mai răspunde de această dată apelurilor liderului liberal sucevean.
Intră acum și în grupul de