Intră acum și în grupul de
Funcția de prefect al județului Suceava a fost negociată, luni seara, de coaliția de guvernare, iar USR-PLUS urmează să facă o nominalizare pentru această poziție.
Pare să fie o pierdere pentru PNL Suceava care nu va mai avea prefect.
Cei apropiați de USR-PLUS spun că era normal ca această alianță să desemneze prefectul la Suceava pentru că este o dovadă de normalitate și de redistribuire a forțelor politice.
Chiar se spune că președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, ar înțeles schimbarea vremurilor, a mentalităților ce se repliază, a saturației și a pierderilor naturale și că primenirea politică nu poate fi evitată.
Cu toate acestea, pierderea prefectului pare ar fi fost o mișcare gândită a liderului PNL Suceava și, probabil, chiar și-a dorit-o.
Aflat în fruntea Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, are mai multe proiecte pe care le vrea finanțate. În principal cele două autostrăzi, A 7 Siret-Suceava-Pașcani-București și A 14, Suceava-Baia Mare-Satu Mare și cele două spitale din Suceava, de copii și de boli infecțioase.
În ceea ce privește primul proiect de autostradă Siret-Suceava-Pașcani, lucrurile par să intre pe făgaș fiind necesară asigurarea finanțării, dar în cazul Autostrăzii Nordului, situația este neclară, iar tocmai această autostradă este cea a dezvoltării pentru că face legătura cu vestul Europei. De aceea, Gheorghe Flutur a insistat să preia din traseul A 14 tronsoanele ce corespund șoselelor ocolitoare de la Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei pentru a se construi măcar porțiuni de drum de mare viteză dacă nu toată autostrada.
Cu cele două spitale procedurile au fost începute în cursul anului trecut când Guvernul era unul liberal, dar este nevoie în continuare de voință politică petru a fi incluse la finanțare.
Domeniile de interes pentru aceste mari proiecte sunt însă în grădina USR-PLUS care are miniștri și la Transporturi și la Sănătate și la Fonduri Europene.
Gheorghe Flutur a găsit însă varianta prin care va putea avea intrare și susținere la cei trei miniștri: prefectul numit de Alianța USRPLUS la Suceava.
Având suficientă experiență politică și administrativă, Gheorghe Flutur știe că o guvernare partajată cum este cea formată din PNL-USRPLUS-UDMR are mai multe centre de decizie și că este nevoie de susținere de la toți partenerii.
De aceea a și făcut o primă vizită la ministerele USR-PLUS însoțit de senatorul George Mîndruță pentru a arăta deschiderea la colaborare.
Un prefect USR-PLUS la Suceava, fără experiență administrativă și fără să cunoască domeniu, va fi însă și cel care va încasa toate eșecurile guvernării la nivel județean.
De această dată Gheorghe Flutur se va limita doar la prerogativele sale de președinte al Consiliului Județean, va pune accent pe proiectele județene care știe că vor fi de succes și se va delimita de ceea ce nu va funcționa.
De fapt, Gheorghe Flutur se va afla într-o poziție de „opoziție constructivă” cu partenerii de guvernare, urmând să-și asume construcția, dar să aibă o atitudine critică la ceea ce nu va funcționa.
Intră acum și în grupul de