Senatorul PSD Ioan Stan cere ministrului Energiei să găsească urgent soluțiile pentru plata restanțelor către minerii de la EM Crucea și pentru a păstra acest sector minier deschis și anii care vor urma


Intră acum și în grupul de

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a cerut, marți, printr-o interpelare adresată ministrului Energiei, Virgil-Daniel Popescu, să găsească soluțiile pentru plata urgentă a restanțelor către minerii de la EM Crucea, dar și pentru ca acest sector minier și în următorii ani.

„Având în vedere situația existentă la Mina Crucea din județul Suceava, unde minerii s-au blocat în subteran pentru a-și primi drepturile bănești, vă solicităm să interveniți de urgență pentru deblocarea situației. Este de nepermis ca în România anului 2021 să nu se respecte contractul colectiv de muncă, îndeosebi într-un sector de exploatare minieră atât de sensibil ca cel din domeniul uraniului”, arată senatorul Ioan Stan.

El a arătat că a constatat că s-a reușit plata salariilor din ultimele două luni, dar a subliniat că acestora li se mai cuvin și banii pentru suplimentul alimentar antidot, în valoare de 30 de lei/zi,  pe care nu l-au primit de mai bine de un an de zile.

„Este jenant ca statul român să nu-și poată respecta angajamentul față de aceștia, iar Ministerul pe care îl coordonați trebuie să acționeze cât mai rapid pentru rezolvarea acestei probleme”, consideră Ioan Stan.

Senatorul Ioan Stan îi solicită ministrului Energiei să se implice în redresarea acestei situații pentru ca activitatea de la Mina Crucea, precum și viețile minerilor să revină la normal.

„Minerii de la Crucea desfășoară activități în condiții extreme și în zone de risc sanitar ridicat meritând mai mult respect din partea unor funcționari pentru care aceștia reprezintă numai cifre de moment, privite din scaunul unui birou călduț”, a spus președintele PSD Suceava.

Senatorul social-democrat a subliniat că închiderea acestei exploatări este una greșită din punct de vedere strategic și solicită ministrului ca împreună cu specialiștii din ministerul pe care îl coordonează să găsească soluții pentru a păstra acest sector minier deschis și anii care vor urma.

„În fond este ultima mină de uraniu activă în România și, odată închisă, vom pierde nu doar o mină, ci întreaga expertiză și experiență acumulate de-a lungul timpului precum și posibilitatea de a mai forma alți specialiști în acest domeniu. Luând în considerare domeniile în care poate fi folosit uraniul, considerăm că a  renunța complet și la ultima exploatare de acest gen este o decizie nefericită pentru țară indiferent costurile pe care trebuie să le suportăm”, a conchis Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de