Intră acum și în grupul de
Arhitectul sucevean Sînziana Râșca, specializat în clădiri sustenabile și transport în comun, s-a pronunțat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, în favoarea unei soluții care să nu afecteze Parcul Areni și nici traficul din zonă prin construirea unui nou corp de clădire al USV, iar activistul civic Alin Opincaru crede că cea mai bună variantă pentru noile construcții de la USV o reprezintă campusul de la Moara.
Arh. Sînziana Râșca a explicat că ceea ce propune USV, o clădire cu cinci etaje pe parcarea actuală a corpului E nu are cum să încapă exact pe spațiul parcării pentru că trebuie să aibă minim doi metri distanță de la limita proprietății cu Direcția Silvică unde sunt niște copaci cărora trebuie să li se taie rădăcinile pentru un subsol, pentru parcare, dar că vor trebui tăiați și copacii din cealaltă parte a parcării.
Mai mult, ea a explicat că această nouă clădire unde ar fi sediul Facultății de Medicină va aduce noi profesori, noi studenți, nou trafic într-o zonă și așa aglomerată.
Alin Opincaru a spus și el că dacă tot s-a achiziționat terenul de la Moara, de ce trebuie să se complice lucrurile în zona Parcului Areni, în zona corpului E care și asa este o extensie a universității în timp.
Amândoi s-au pronunțat pentru înființarea unei facultăți de medicină la Suceava, dar consideră că decidenții trebuie să vadă lucrurile în viitor și nu pe o perioadă scurtă de timp.
Arh. Sînziana Râșca a arătat că ea studiază acum în Norvegia și este în campusul secundar al universității care este în următorul orășel față de universitate, la fel ca la Suceava care are un campus secundar care încă nu este dezvoltat la Moara.
Ea a spus că acel campus secundar a adus o dezvoltare fantastică acelui orășel și este un campus modern pentru că a fost spațiu în care să se dezvolte.
„Când au mai avut nevoie de un corp de clădire s-a construit, s-a investit. Este totul modern și frumos și nu este aglomerat. La masterat în Suedia, aceeași poveste în campusul secundar.Este în interesul tuturor să se dezvolte nu într-un loc super-dens, ci să fie descentralizat”, a explicat arhitectul sucevean.
Ea a subliniat că dezvoltarea unui campus secudar va determina și prelungirea liniilor de transport public în comun, ceea ce va fi în folosul sucevenilor, dar că poate dezvolta și o piață imobiliară în zonă.
„Trebuie să te gândești la impactul pe termen mediu și lung. Vorbim de trafic, de cum se dezvoltă ulterior”, a spus Râșca.
Ea a adăgat că o nouă clădire în Parcul Areni ar putea să fie suficientă cinci ani, maximum zece ani dar s-a întrebat cum se va putea lărgi dacă se dorește cercetare și dezvoltare în domeniul medicinei.
„De ce să nu gândim pe termen lung și să facem o treabă bine de la început și nu cu peticeli, cu un trafic supraaglomerat deja”, a întrebat arhitectul sucevean.
Adio parc la USV ? Ce are se gând municipalitatea sa construiască aici!Adio parc la USV ? Ce are de gând municipalitatea sa accepte sa se construiască aici!??🏦🏦
Publicată de NewsBucovina.ro pe Duminică, 18 aprilie 2021
Ea a mai spus că acum sunt pe masă cele două opțiuni, respectiv construcția din Parcul Areni și cea de la Moara și s-a întrebat dacă s-a făcut o analiză care să prezinte avantajele și dezavantajele, costurile în ambele locuri, un studiu de fezabilitate pe termen mediu și lung de investiții în ambele locuri pentru a construi această facultate.
„Să vedem și noi negru pe alb. USV ar trebui să aibă specialiști care să poată face așa ceva și să vedem public de ce s-a decis că aici e mai bine”, a spus Râșca.
Ea a subliniat că în calitate de arhitect specializat pe clădiri sustenabile și transport în comun nu vede construirea unei noi clădiri a USV în Parcul Areni ca fiind o oportunitate benefică pentru oraș.
Sînziana Râșca a arătat că o asemenea construcție va duce la aglomerare suplimentară a transportului, iar din punct de vedere al sustenabilității se distruge un spațiu verde și se umbrește un parc care este una dintre puținele zone verzi din acest cartier.
Intră acum și în grupul de