Intră acum și în grupul de
Deputatul PNL Angelica Fădor a anunțat, luni, că PNL propune în contextul creșterii prețurilor la energie trei tipuri de soluții care vor fi implementate.
Astfel, prima soluție este plafonarea prețurilor la 1 leu kilowatt oră la energia electrică și 0,37 lei kilowatt oră la gaze naturale.
A doua soluție prevede compensarea parțială a facturilor pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze.
A treia soluție presupune amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili urmând ca aceștia să facă cerere și primesc amânare la plată pentru o perioadă de la una la șase luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale.
Concret, deputatul PNL Angelica Fădor a explicat că pentru clienții casnici/cetățeni/gospodării, la energia electrică prețul va fi plafonat la nivelul de 1 leu / kwh, din care prețul energiei plafonate este de 0,525 lei/kwh, ceea ce înseamnă că prețul final la consumatorul casnic, prin aplicarea prevederilor de compensare și plafonare, nu va depăși 0,71 lei/kwh, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022.
Compensarea se va face pe kilowatt oră și va fi de maximum 0,291 lei / kwh, deci o familie care consumă 100 kwh / lună poate primi o compensație de până la 29 de lei pe fiecare lună din sezonul rece.
Ea a menționat că limita maximă a consumului de energie electrică pentru care se oferă compensații se mărește de la 1.000 kilowați oră (kwh) la 1.500 kwh, valoare cumulată pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022 (cinci luni) ceea ce înseamnă o medie de consum de 300 kwh / lună, valoare în care se încadrează covârșitoarea majoritate a românilor, inclusiv în lunile cele mai friguroase.
În ceea ce privește gazele naturale prețul se plafonează la nivelul de 0,37 lei / kwh, tot la consumatorii casnici și tot pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie. Compensarea pentru gazele naturale se acordă pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi de gaz pentru cele cinci luni menționate (noiembrie – martie), ceea ce înseamnă un consum mediu de maximum 200 mc gaz / lună – suficient pentru marea majoritate a românilor care se încălzesc cu gaze naturale.
Pentru întreprinderile mici și mijlocii, proiectul prevede că se reduce TVA pentru energia electrică și gazele naturale de la 19% la 5%, iar în plus, IMM-urile vor fi scutite în următoarele 5 de de plata contravalorii accizei (atât la curent, dar la gaze) a certificatelor verzi, și a contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență la energie electrică.
„Pentru că USR și AUR au dat jos guvernul Cîțu nu putem să emitem ordonanță de urgență pentru a rezolva mai rapid această problemă pentru a-i ajuta pe cetățeni și mediul de afaceri. Suntem obligați să intervenim în Parlament prin amendamente, ceea ce face ca timpul să crească și românii să acumuleze sume tot mai mari la plată”, a spus Angelica Fădor.
Intră acum și în grupul de