Intră acum și în grupul de
Comunitățile din Arbore, Botoșana, Brodina, Câmpulung Moldovenesc, Ciocănești, Colacu, Fundu Moldovei, Horodnic de Sus, Mănăstirea Humorului, Moldova-Sulița, Putna și Slatina sunt primele din județul Suceava care vor beneficia de fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat deputatul PNL Bogdan Gheorghiu, fost ministru al Culturii.
El a spus că județul Suceava a reușit să atragă 7.460.000 euro pentru restaurarea a 20 de obiective culturale cu potențial turistic extraordinar și 420.000 euro pentru promovarea a 11 obiective/situri în cadrul a 4 rute culturale -Ruta Bisericilor de lemn, Ruta Mănăstirilor din Zona Moldovei, Ruta Satelor cu arhitectură tradițională și Traseul gastronomiei tradiționale românești.
Potrivit acestuia, mănăstirile din Arbore și Slatina vor beneficia de reabilitarea infrastructurii specifice în valoare de nu mai puțin de 5.500.000 euro, în timp ce 1.000.000 euro a fost alocat reabilitării bisericii „Sf. Dumitru” din Botoșana și ansamblului bisericii „Sfântul Nicolae” din Colacu.
Alți 960.000 euro vor fi folosiți pentru restaurarea a câte 8 gospodării tradiționale din Brodina și Ciocănești.
Acestor investiții li se adaugă altele destinate promovării acestor destinații, la care se adaugă și Mănăstirea Putna, Mănăstirea Humor, Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din Horodnic de Sus și produsele gastronomice tradiționale din Bucovina și Ținutul huțulilor.
„În calitate de fost ministru al Culturii, nu pot decât să mă bucur că un număr atât de important de proiecte din Bucovina au fost aprobate pentru finanțare. Am subliniat întotdeauna importanța restaurării unor astfel de obiective care fac parte din patrimoniul cultural național. Prin promovarea lor poate fi atras un număr mai mare de vizitatori în anumite zone rurale sau defavorizate, iar asta înseamnă locuri de muncă în turism”, a declarat Gheorghiu.
El a menționat că acestea sunt doar primele proiecte finanțate în Suceava prin PNRR și că trebuie să fie atrase cât mai multe investiții prin acest program, dar nu numai.
„Sumele destinate Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” au fost majorate de Guvern de la 50 la 65 miliarde lei. Până în 2028 trebuie duse la capăt proiecte de modernizare de drumuri, proiecte de apă și canalizare și proiecte pentru aducțiune de gaz metan. Astfel putem asigura o dezvoltare sustenabilă a regiunii noastre”, a concluzionat Gheorghiu.
Intră acum și în grupul de