Intră acum și în grupul de
Deputatul PSD de Suceava Gheorghe Șoldan a vizitat Cazinoul din Vatra Dornei care a fost reabilitat și a subliniat că niciun politician nu poate să-și aroge merite pentru că acest edificiu strălucește din nou.
„Una dintre cele mai frumoase clădiri construite în Bucovina în perioada în care s-a aflat sub coroana austriacă, la inaugurarea căreia ar fi participat inclusiv împăratul Franz Iosif, a fost adusă din nou la viață, două secole mai târziu, de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Renovarea s-a făcut printr-un proiect pe fonduri europene, în valoare de 21 de milioane de lei, din care Arhiepiscopia a asigurat o cofinanțare de 2%, iar ulterior a mai venit cu acoperiri de costuri suplimentare, în afara proiectului, de peste 5 milioane de lei”, a precizat deputatul PSD.
Potrivit acestuia, acum câțiva ani era o clădire istorică într-o stare avansată de degradare, în prag de prăbușire, iar foarte mulți, inclusiv din administrația județeană, ridicau din umeri și spuneau că nu pot face nimic, întrucât clădirea a fost retrocedată Bisericii.
„Astăzi, când cazinoul de la Vatra Dornei e din nou una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din România, unii, după o metodă patentată deja, vor să își aroge meritele altora. De fiecare dată când veți admira clădirea cazinoului, când veți fi mândri că e în Bucovina, să țineți minte că nu e meritul vreunui politician, ci al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și al sutelor de oameni care au muncit până la cel mai mic detaliu”, a spus Șoldan.
El a menționat că a vizitat zilele trecute clădirea cazinoului din Vatra Dornei, alături de unul dintre cei care au pus mult suflet în reconstrucția clădirii-monument istoric, inginerul Ciprian Muscă, responsabil financiar de proiect din partea Centrului Eparhial Suceava.
Acesta i-a povestit cum în 2016 l-a convins pe fostul Arhiepiscop, IPS Pimen, că salvarea cazinoului stă în banii europeni, dar că e nevoie de o cofinanțare din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar acesta a fost de acord, însă i-a cerut să facă rost de banii necesari.
„Acea sumă de bani, care a reprezentat o bună parte din cofinanțarea de 2% a proiectului, a fost oferită de răposatul părinte Gheorghe Brădățanu, de la Parohia Sfinţii Voievozi din satul Pâraie, comuna Mălini, Protopopiatul Fălticeni. Părintele era bolnav, făcea tratament la București, și auzind că e ultima șansă a cazinoului care stătea să se prăbușească, a vrut să ofere acel sprijin financiar. (fără să-l ceară înapoi!) E vorba de 50.000 de euro, fără de care nu s-ar fi putut depune proiectul renovării cazinoului în 2017”, a spus deputatul.
Cazinoul de la Vatra Dornei, construit la sfârșitul secolului al 19-lea, va fi redeschis sub denumirea de Centrul Muzeal “Cazinoul Băilor” în data de 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei.
„Veniți să-l vizitați și să vă bucurați de frumusețea arhitecturală a acestui edificiu pe care l-a redat istoriei contemporane și viitoare Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin fonduri europene. Și prin gestul unui părinte trecut în neființă, un gest despre care puțină lume știe, prin care a fost salvată nu doar o clădire istorică, ci și stațiunea Vatra Dornei, precum și turismul din Bucovina”, a mai declarat Șoldan.
Intră acum și în grupul de