Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat, miercuri seara, la Realitatea Plus motivele care l-au determinat să facă un miting anti-extremism și a arătat că bucovinenii fac alergie la laba ursului și la laba rusului.
Întrebat de ce a simțit nevoia să organizeze un miting de combatere a extremismului și în ce constă extremismul la care face referire, Gheorghe Flutur a spus că în primul rând este vorba de comportament.
„Nu aș trece doar în dreptul faptului că AUR a venit la Suceava și a țipat la mine. E și asta o problemă. Eu vorbesc cu oamenii din Bucovina. Oamenii de la noi sau strămoșii noștri au trăit experiențe dure ale extremismului. Cu o sută de ani în urmă nouă ne spun ceva despre cuiburile care au fost acolo, despre atitudinile în blană de oaie la început. Au folosit patriotismul, biserica, familia, după care, treptat, s-au transformat în altceva. Ce e Bucovina azi? 12 minorități. Noi suntem obișnuiți să trăim în toleranță și etnică și confesională. Oamenii aceștia se sperie de acest limbaj”, a spus Flutur.
El a explicat că la miting au venit șapte mii de oameni și că și au fost și din societatea civilă care au vorbit despre acest limbaj.
„E o vorbă în Bucovina. La noi ne temem de două plante. Facem alergie. E vorba de laba ursului și de laba rusului. Adică pus laba pe Bucovina. Noi am fost traumatizați în istoria noastră foarte tare. Curentele astea cu deportări în Transnistria, cu minorități, evrei, au lăsat traumă”, a declarat președintele CJ Suceava.
Gheorghe Flutur a explicat că un alt motiv este că în 24 ianuarie, liderul AUR George Simion, a venit la Suceava, cu autocarele de la Iași unde fusese la Ziua Unirii și au făcut în centrul Sucevei atac la Flutur.
„S-au dus la clanța ușii la Consiliul Județean: Jos! Eu înțeleg că ei nu au organizații și au zis că cine are curaj să dea în Flutur mai tare, pe ăla îl pun. Eu am devenit țintă darts pentru ei”, a spus președintele CJ Suceava care a adăugat că l-a invitat pe Simion la o discuție și i-a propus să candideze împreună la președinția CJ Suceava și să plece acasă cel care nu câștigă.
Chestionat să explice totuși ce înseamnă extremismul, Flutur a răspuns că „înseamnă să nu iei atitudine când invazia rusească a fost în Ucraina și tu, la trei zile, organizezi la București să dai șeful statului jos”
„Extremism înseamnă să tai gazele la Republica Moldova. Cine îi mai apără?”, a spus Flutur.
Întrebat dacă este greșit să fie apărați cetățenii români, Flutur a răspuns că nu, dar că patriotismul promovat de AUR este că „dacă ești împotriva Occidentului ești patriot”.
„Eu pot să fiu patriot și dacă ești prooccidental. Ei sunt „ori-ori”, noi suntem „și-și”. Trebuie să acceptăm”, a mai spus Flutur.
El a subliniat că extremismul este determinat de „limbaj, comportament, lipsa de soluții”.
Intră acum și în grupul de