Intră acum și în grupul de
Organizația județeană AUR Suceava a contestat la Tribunalul Suceava decizia BEJ Suceava de respingere a candidaturii lui Neculai Miron la funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, pe considerentul că acesta candidează și la funcția de primar al comunei Bosanci, arătând că în urmă cu patru ani Bogdan Codreanu a candidat din partea PMP și la funcția de președinte al CJ Suceava și la funcția de primar al comunei Pojorâta, candidatura sa fiind validată.
Avocatul Ovidiu Donțu, care reprezintă AUR Suceava în instanță, menționează că prin respingerea candidaturii lui Neculai Miron pentru că ar candida și la funcția de primar, BEJ Suceava și-a depășit limitele de competență, hotârând asupra unor chestiuni care sunt date în competența exclusivă a instanțelor de judecată.
De asemenea, a remarcat Ovidiu Donțu, nu este îndeplinită condiția de minim un magistrat în comisiile electorale, iar hotărârea nu a fost adoptată cu două treimi din voturi.
„Hotărârea este un abuz de drept care încalcă drepturi fundamentale, înfrânge dreptul de a fi ales și afectează libertatea scrutinului precum și egalitatea acestuia cu referire la puterea electorală și egalitatea șanselor, afectând drepturile opoziției democratice la candidatură pe chestiuni pe care normele europene nu le permit. Legea națională este lipsită de claritate, ambiguă, confuză, contradictorie fapt care a permis ca, în anul 2020, candidatul Bogdan Codreanu din partea Partidului Mișcarea Populară să candideze și la președinția Consiliului Județean Suceava și la funcția de Primar al Comunei Pojorâta, Biroul Electoral Județean Suceava validând în unanimitate candidatura acestuia”, se arată în contestație.
Totodată, se subliniază că sunt condiții de formă și condiții de fond privind candidaturile și de asemenea condiții de eligibilitate și incompatibilități privind dreptul de a fi ales prevăzut de art.37 din Constituția României.
Astfel, condițiile de eligibilitate sunt de competența Birourilor Electorale Județene și incompatibilitățile sunt de competența exclusivă a instanțelor de judecată.
„În Tratatul de Drept Constituțional(Constituția României), autor Ioan Muraru(președintele Adunării Constituante care a adoptat Constituția României, Editura CH BECK, 2008, pag.346, al.2 se precizează: “În examinarea tuturor acestor condiții este necesar să se facă distincția între condiții de eligibilitate și incompatibilități. Condițiile de eligibilitate se cer a fi îndeplinite până în ziua alegerilor. Incompatibilitățile nu sunt condiții de eligibilitate și inlăturarea lor depinde de voința celui ales, care poate opta, chiar și după alegeri, pentru una din cele 2 calități incompatibile””, se menționează în contestație.
AUR Suceava consideră că BEJ Suceava nu are competența să interpreteze textul de lege mai ales că Legea 115/2015 prevede expres că numai Biroul Electoral Central poate emite Decizii de Interpretare a Legii, după caz și asta acolo unde nu este exclusivă competența instanțelor judecătorești.
Mai mult, se menționează că Legea 115/2015 arată că „O persoană poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean” și că „o persoană nu poate accepta candidatura decât pentru o singură circumscripție electorală”, dar se mai arată că ”o persoană poate candida pentru un singur consiliu local și un singur consiliul județean și numai pentru o singură funcție de primar sau o singură funcție de președinte de consiliu județean”.
Astfel, din coroborarea textelor de lege se înțelege că o persoană nu poate candida la funcția de primar în două localități, sau la funcția de președinte de Consiliu Județean în două județe.
Intră acum și în grupul de