Vasile Rîmbu a început să facă Suceava bine. Consiliul Local arată că are capacitatea să redevină deliberativ și să evite să fie mașinăria de vot a primarului


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava a dovedit în cadrul ședinței de joi că a fost captiv mulți ani cuplului Ion Lungu-Ioan Ciutac aprobând fără să supună procesului de analiză hotărâri pe bandă rulantă care au spoliat bugetul local și patrimoniul municipiului.

În cadrul ședinței de joi s-a văzut deja implicarea, din afară ce-i drept, prin președintele de ședință Dan Ioan Cușnir, a primarului ales, Vasile Rîmbu.

Astfel, încă din debutul ședinței, Dan Ioan Cușnir i-a transmis lui Ion Lungu că pe ordinea de zi a propus proiecte care nu sunt agreate pentru că sunt „nenecesare” și l-a atenționat încă odată că până la predarea mandatului să se ocupe doar de funcționarea instituției fără să angajeze noi cheltuieli sau transferuri de proprietate.

Considerându-se în continuare stăpân pe municipiul Suceava pe care l-a abordat 20 de ani ca pe propria moșie, Ion Lungu i-a transmis lui Cușnir că nimeni nu-i poate cenzura dorințele și că va face ceea ce vrea până când va intra în funcție noul primar.

În consecință, pentru a arăta că Ion Lungu nu mai controlează nimic, Consiliul Local Suceava i-a „trântit” toate proiectele prezentate care aveau ca temă alocări de fonduri sau facilități pe terenurile municipalității.

Probabil, un argument a fost și situația finanaciară dezastruoasă pe care o lasă Ion Lungu și care a fost explicată succint de Dan Ioan Cușnir: „Suntem în situația în care Primăria Suceava are furnizori neplătiți cu 23 de milioane de lei, arierate de 4,6 milioane de lei și dobânzi și penalizări pentru neplata la timp a facturilor de un milion de lei. Vă rog pe fiecare în parte să analizați dacă este o prioritate, sau lăsăm viitoarea administrație să-și construiască o strategie referitoare la direcția în care merge municipiul Suceava”.

Din cele 29 de proiecte propuse de Ion Lungu 14 au fost respinse, iar în cazul a două proiecte Ion Lungu le-a retras pentru a nu fi respinse.

S-a văzut că Ion Lungu mai are în Consiliul Local Suceava susținerea a doi sau trei consilieri locali care au votat în favoarea proiectelor propuse.

Mai mult, consilierii locali suceveni au înțeles și jocul făcut de cuplul Lungu-Ciutac în cazul controversatei hotărâri propusă de Ion Lungu și avizată de legalitate de Ioan Ciutac pentru transferul a 20 de ha de teren de la Stațiunea de Cercetări Agricole către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și unde Prefectura Suceava, în cadrul procesului de verificare de legalitate, a constatat că este nelegală.

Astfel, în ciuda atitudinii sfidătoare a lui Ion Lungu și Ioan Ciutac care au refuzat să respecte cerințele din adresa Prefecturii spunând că prefectul nu are decât să atace hotărârea în instanță, grupurile de consilieri locali au decis să inițieze un proiect de revocare a hotărârii respective.

Atitudinea Consiliului Local Suceava a arătat că acest for deliberativ poate să se însănătoșească și să-și ia în serios atribuțiile și nu doar să voteze fără nicio opoziție proiectele propuse.

Pentru a face Suceava bine, viitorul primar, Vasile Rîmbu, va trebui să mențină un deliberativ local implicat, care să găsească cele mai bune soluții la proiectele prezentate și să evite să-și impună fără argumente solide și corecte măsurile pe care vrea să le implementeze.


Intră acum și în grupul de