Mirela Adomnicăi: Sistemul de pensii a fost pus pe baze corecte și eliminate inechitățile. Peste 80% dintre pensiile recalculate în județul Suceava au fost majorate


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că deși în urma recalculării pensiilor 80 la sută au fost majorate, obiectivul legii care a intrat în vigoare la 1 septembrie a fost de eliminare a inechităților din sistemul de pensii, acestea urmând să fie acordate în funcție de contributivitate.

Totodată, ea a subliniat că decizia politică a fost ca indiferent de cuantumul pensiei după recalculare, în plată va rămâne valoarea pensiei mai favorabile.

„Nu a fost vorba de majorare, ci de recalculare și de reformare a sistemului de pensii”, a explicat deputatul PSD sucevean.

Mirela Adomnicăi a menționat că de la 1 ianuarie 2025 vor fi indexate pensiile cu circa 10,4 la sută.

Totodată, ea arătat că autoritățile și-au asumat în fața Comisiei Europene că vor menține actuala legislație privind pensiile cel puțin cinci ani, riscând altfel să returneze sumele de bani primite de la bugetul european prin PNRR.

Mirela Adomnicăi a arătat că în județul Suceava au fost recalculate un total de 134.728 de pensii. Dintre acestea, 107.845 de pensii, adică aproximativ 80%, vor înregistra o creștere semnificativă, în timp ce 26.883 de pensii, reprezentând 19,95% din total, nu vor beneficia de o majorare imediată.

Din cele 26.883 de pensii care nu vor crește, 14.757 sunt destinate beneficiarilor de indemnizație socială, 687 au o valoare recalculată egală cu cea anterioară și vor fi indexate la 1 ianuarie 2025, iar 7.468 vor înregistra o creștere minoră, însă nu vor rămâne înghețate.

Totodată, 3.971 de pensii (3,7%) vor rămâne la același nivel până când vor fi „ajunse din urmă” de alte recalculări, după care vor beneficia de indexare.

Creșterea medie a pensiilor recalculate este estimată la 24%, iar impactul bugetar suplimentar se ridică la 74.778.943 de lei pe lună, în condițiile în care pensiile în județul Suceava au totalizat 250 de milioane de lei în luna august.

Un alt aspect important subliniat de Mirela Adomnicăi este că 37.320 de pensionari (26,3%) vor avea o valoare a pensiei recalculată peste 2000 de lei, dar vor beneficia de scutirea de impozit. De asemenea, 7.711 pensionari (5,72%) vor ieși de sub incidența indemnizației sociale, datorită creșterilor.


Intră acum și în grupul de