Senatorul PSD Gheorghiță Mîndruță, la Budapesta, Conferința Interparlamentară privind Politica Externă și de Securitate Comună, a subliniat necesitatea combaterii traficului de migranți și a prezentat măsurile luate de România în acest sens


Intră acum și în grupul de

În perioada 9-10 septembrie 2024, senatorul PSD de Suceava, Gheorghiță Mîndruță, a participat la a XXV-a Conferință Interparlamentară privind Politica Externă și de Securitate Comună (PESC) și Politica de Securitate și Apărare Comună (PSAC), desfășurată la Budapesta.

Evenimentul a fost organizat în cadrul dimensiunii parlamentare a președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene și a reunit parlamentari și europarlamentari din peste 30 de țări.

Conferința a oferit o platformă de discuții despre provocările actuale legate de politica externă și de securitate la nivel global. În cadrul sesiunii III, dedicată protecției frontierelor externe, senatorul Mîndruță a subliniat necesitatea combaterii traficului de migranți și a prezentat măsurile luate de România în acest sens.

„România este implicată activ în platforma de cooperare regională care abordează problemele migrației, colaborând cu Comisia Europeană și țări precum Austria, Bulgaria, Ungaria, Grecia și Slovacia”, a declarat senatorul.

De asemenea, el a menționat extinderea unui proiect pilot la granița cu Serbia, care a redus aproape complet migrația ilegală, și intenția de a implementa aceste măsuri la toate frontierele externe ale României.

Mîndruță a evidențiat importanța ridicării controalelor la frontierele terestre RO-BG și RO-HU, subliniind că România este pregătită pentru eventuale crize la granițe, conform Raportului Schengen din 2024. Totodată, a mulțumit pentru includerea finalizării aderării la spațiul Schengen în programul președinției ungare și a exprimat speranța în sprijinul Ungariei în acest demers.

Pe lângă subiectele legate de migrație și securitate, conferința a inclus și dezbateri privind viitorul Europei, extinderea Uniunii Europene și situațiile geopolitice globale, cu un accent deosebit pe războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu.


Intră acum și în grupul de