Senatorul PSD Ioan Stan: Interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale ridică întrebări importante legate de respectarea principiilor fundamentale ale democrației


Intră acum și în grupul de

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a apreciat, luni, printr-un comunicat de presă că decizia CCR de a interzice Dianei Șoșoacă să candideze la alegerile prezidențiale necesită o analiză profundă.

.

„Ca întodeauna, PSD are o poziție echilibrată și responsabilă în legătură cu decizia Curții Constituționale a României privind interzicerea candidaturii doamnei Diana Șoșoacă la alegerile prezidențiale. În timp ce respectăm pe deplin independența și rolul esențial al Curții în apărarea statului de drept, considerăm că această hotărâre necesită o analiză profundă, deoarece ridică întrebări importante legate de asigurarea respectării principiilor fundamentale ale democrației”, a transmis Ioan Stan.

El a arătat că așa cum a subliniat președintele PSD, Marcel Ciolacu, această decizie, în lipsa unei motivări clare și detaliate, poate părea disproporționată.

„Principiul democratic fundamental este acela de a alege și de a fi ales, iar CCR trebuie să joace rolul de garant al acestor drepturi, nu de barieră în calea exercitării lor. În acest sens, solicităm o motivare juridică solidă și transparentă, care să explice cu claritate bazele constituționale ale acestei hotărâri. Altfel, există riscul unei vulnerabilități serioase pentru democrația noastră, care ar putea impune o discuție profundă despre necesitatea unei reforme a Curții Constituționale”, a explicat senatorul PSD.

Totodată, Ioan Stan a adăugat că și vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu, a subliniat, pe bună dreptate, necesitatea unei motivări extrem de clare din partea CCR, astfel încât opinia publică să poată înțelege pe deplin temeiurile deciziei.

„ În același timp, avertizăm că reacțiile unor lideri politici, care încearcă să transforme această situație într-un instrument electoral, sunt strict motivate de interese personale, nu de interesul public. Amintim aici că premierul Marcel Ciolacu a demonstrat în repetate rânduri că respectă regulile democratice și dialogul politic, inclusiv prin întâlnirile oficiale cu Diana Șoșoacă, menținând astfel o conduită corectă și echilibrată în raport cu toți competitorii politici”, se mai arată în comunicat.

În plus, Ioan Stan îl citează pe europarlamentarul PSD Mihai Tudose care a atras atenția asupra ipocriziei unor lideri politici care, în trecut, propuneau măsuri extreme, precum scoaterea unor partide în afara legii, iar acum acuză PSD de subminarea democrației și a reamintit că PSD s-a opus întotdeauna acestor derapaje și a rămas fidel principiilor democratice.

„În concluzie, PSD rămâne ferm angajat în apărarea democrației și în respectarea drepturilor constituționale ale tuturor cetățenilor, subliniind importanța ca deciziile Curții Constituționale să fie însoțite de o justificare solidă, legală și transparentă. Numai așa putem menține un sistem politic sănătos, bazat pe încredere și respect pentru valorile fundamentale ale statului de drept”, a concluzionat senatorul PSD Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de