Gheorghe Șoldan respinge acuzele PNL privind blocarea autostrăzii Pașcani-Suceava: E o manipulare. Autostrada se face! De către PSD! Sunt doar niște proceduri absolut normale într-un stat de drept, care trebuie respectate


Intră acum și în grupul de

Gheorghe Șoldan, președintele validat al Consiliului Județean Suceava, a oferit clarificări cu privire la acuzațiile PNL Suceava, conform cărora PSD ar bloca construcția Autostrăzii Pașcani – Suceava. Șoldan a calificat acuzațiile drept o „manipulare” și a explicat că întârzierile sunt rezultatul unor proceduri administrative normale, nu al vreunei intervenții politice.

Șoldan a detaliat faptul că extinderea termenului pentru depunerea ofertelor a fost cauzată de o contestație depusă de un operator economic. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a aprobat prelungirea termenului cu 25 de zile, în urma solicitării. Potrivit acestuia, depunerea ofertelor este estimată să aibă loc între 4 și 8 noiembrie 2024, iar lucrările vor continua conform planului stabilit.

„Nimeni nu blochează construcția Autostrăzii Pașcani  – Suceava, așa cum au anunțat astăzi cei de la PNL Suceava. E încă o lecție de manipulare învățată de liberali la școala lui Gheorghe Flutur, care au început să strige astăzi prin mass-media că “Sorin Grindeanu blochează autostrada”. Adică fix ministrul în mandatul căruia sunt aproape 800 de kilometri de autostradă şi drum expres în execuție în România. În realitate, e doar o procedură banală prin care un operator economic a făcut o contestație, solicitând prelungirea termenului de depunere a ofertelor, iar Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a dispus majorarea termenului cu încă 25 de zile. Asta e tot. O procedură banală și legală”, a spus Șoldan.

El a transmis liberalilor că sunt disperați și se leagă de orice pentru a ieși în față și a încerca să impresionați electoratul și se întreabă de ce cei din PNL Suceava îi mint pe suceveni.

„Domnule Flutur, dacă ați avea puțină demnitate, ar fi trebuit să explicați și colegilor dvs. din partid că ceea ce se întâmplă acum este ceva absolut normal și face parte din jocul democratic. Că nu sunteți obișnuit cu acest cuvânt, e altă poveste. Dar să lămurim lucrurile pe care încercați să le încurcați, în speranța că veți mai păcăli pe cineva pentru două, trei voturi”, a spus Șoldan.

El a reiterat că autostrada se va face de PSD

„Am avut în această după-amiază o discuție telefonică cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și, pentru suceveni, vin cu următoarele precizări: CNAIR SA a inițiat procedura de achiziție publică Proiectare și execuție „Autostrada Pașcani – Suceava” în data de 18 iulie 2024, iar data de depunere a ofertelor a fost stabilită pentru 5 septembrie 2024, fiind astfel acordată o perioadă de 49 de zile pentru elaborarea ofertelor. CNAIR SA a răspuns, pe 16 septembrie 2024, tuturor clarificărilor adresate de către operatorii economici interesați de participarea la această procedură, răspunsul consolidat la solicitările de clarificare nefiind contestat. A fost decalat, în mod succesiv, termenul de depunere a ofertelor, până  în data de 11 octombrie 2024. S-a acordat astfel un timp suplimentar de  elaborare a ofertelor de 24 de zile după momentul publicării răspunsului la clarificări, deși conform prevederilor legale prelungirea ar fi trebuit să fie de doar 12 zile. Dar totul s-a făcut pentru transparență. Totuși, chiar și așa, un operator economic a fost nemulțumit de noul termen de depunere a ofertelor și a depus o contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, prin care a solicitat acordarea unei prelungiri considerabile a termenului de depunere a ofertelor (de minim 90 de zile), reclamând că termenul acordat suplimentar nu îi este suficient pentru elaborarea ofertei.La această contestație,  CNSC a dispus, în mod succesiv, mai întâi suspendarea procedurii de achiziție publică, iar apoi a dispus, pe fondul cauzei, majorarea termenului de 24 de zile, după publicarea răspunsului la clarificări, cu încă 25 de zile suplimentare. Având în vedere contextul descris, în prezent, estimăm că în perioada 04.11.2024 – 08.11.2024 se vor depune ofertele pentru acest obiectiv de investiții”, a precizat Șoldan.

El i-a dat asigurări lui Gheorghe Flutur că autostrada se face de PSD și că sunt doar proceduri absolut normale într-un stat de drept, proceduri care trebuie respectate.

„Așa e într-o democrație în care lucrările de investiții se fac în baza unor licitații, nu pe recomandări de partid”, a mai spus Gheorghe Șoldan.


Intră acum și în grupul de