Răspuns din PNL pentru Larisa Blanari: Guvernul trebuia să decidă de mult ce sume alocă la Suceava pentru Spitalul de Copii și Spitalul de Boli Infecțioase


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă a răspuns liderului femeilor social-democrate din județul Suceava, Larisa Blanari, că în ceea ce privește Spitalul de Copii și Spitalul de Boli Infecțioase este treaba Guvernului să aloce fondurile necesare și că președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat Companiei Naționale de Investiții în urmă cu mai mulți ani să găsească fonduri și să facă proiectarea.

Barbă a spus că a înțeles că Larisa Blanari a fost inclusă pentru joi în calendar să îl atace pe președintele Gheorghe Flutur sub administrația căruia s-a modernizat Spitalul Județean Suceava/

„Mă simt obligat să explic pe scurt cum stau lucrurile. Consiliul Județean Suceava și administrația liberală condusă de Gheorghe Flutur a schimbat radical la față Spitalul Județean, recunoscut acum ca fiind unul dintre cele mai moderne din țară. Sunt alocați până acum peste 150 milioane de euro. Spitalul și-a lărgit adresabilitatea, s-a dublat numărul intervențiilor medicale precum și complexitatea lor. Recent, a fost finalizat un pavilion modern de oncologie, avem investiții la această dată de peste 30 milioane de euro fonduri europene”, a arătat Barbă.

El a menționat că întrucât Spitalul de copii și Spitalul de boli infecțioase sunt investiții cu valori mari, s-a solicitat Companiei Naționale de Investiții (CNI), cu câțiva ani în urmă, să găsească fonduri și să facă proiectarea.

„De ce cerem noi insistent actul normativ prin care să se prevadă sumă și pentru Suceava? Valoarea totală a investiției celor 2 corpuri de spital depășește 180 milioane de euro, așa cum rezultată din proiectul de la CNI. Trebuie să aflăm de la Guvern și de la Ministerul Sănătății dacă demarează amândouă proiectele, și ar fi cazul ideal, iar dacă nu, să se pornească pentru început Spitalul de copii, de circa 127 milioane de euro, conform devizului. Asta încă nu se știe, nu ni se spune de la Guvern, câți bani se alocă Spitalului de la Suceava, asta cerem noi. Logic, dacă nu se va aloca suma pentru ambele construcții, ci o sumă mai mică pentru început, atunci o soluție ar fi ca proiectul să fie împărțit în două, de către proiectant, asta nefiind treaba CJ Suceava. E treaba proiectantului care are contract direct cu CNI. Normal, trebuia de mult să se decidă ce bani se alocă și județului Suceava, pentru că atunci știam dacă mergem cu proiectul mare sau doar cu Spitalul de copii”, a adăugat vicepreședintele CJ Suceava.

El consideră că atacul pe această temă al Larisei Blanari este surprinzător, pentru că schimbarea la față a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava este evidentă pentru toată lumea, iar președintele Gheorghe Flutur are cea mai importantă contribuție.

„Atacul ar putea fi emanat în contextul în care se pare că se alocă puncte importante dacă țintă este Gheorghe Flutur. Altfel, cred că totul este clar! Sucevenii așteptă să primească un răspuns cu privire la Spital, iar noi nu ne vom opri să cerem acest lucru. Nu ne vom opri să facem tot ce depinde de noi pentru ca investițiile începute să continue și, totodată, să fie demarate proiecte noi”, a spus Barbă.


Intră acum și în grupul de