Intră acum și în grupul de
Medici de specialitate, medici de familie, persoane publice, dar și foarte multe femei interesante de sănătatea lor au răspuns invitației de a participa la cea de-a doua ediție a dezbaterii „Oprește cancerul de col uterin!”, de la Shopping City Suceava.
Evenimenul a avut loc marți, în sala City Gallery, din incinta complexului comercial, gazde fiind Adriana Dascălu Bulină şi Angela Zarojanu, ambele realizatoare de emisiuni la Intermedia TV Suceava.
„Prima ediție a fost un succes ceea ce ne-a dat aripi să continuăm povestea și să vă invităm iarăși la acest eveniment, un eveniment al cărui mesaj este cât se poate de simplu, cancerul de col uterin se vindecă și vrem să ne ajutați să dăm acest mesaj mai departe, la cât mai multe femei”, a spus jurnalista Adriana Dascălu Bulină, o învingătoare în lupta cu cancerul de col uterin.
La rândul său, Angela Zarojanu a susținut necesitatea informării cu privire la această boală, în acest sens la eveniment fiind invitați medici specialiști, cu multă experiență, care să împărtășească sucevencelor cele mai utile sfaturi.
„Avem nevoie de informații utile. Această boală necruțătoare, un ucigaș poate să creeze adevărate drame și mari suferințe”, a atras atenţia Angela Zarojanu.
Întrucât luna ianuarie este dedicată luptei împotriva cancerului de col uterin, manifestarea a avut și un scop umanitar.
Invitații prezenți la dezbatere au punctat faptul că boala poate fi învinsă, dar ceea ce contează foarte mult este activitatea de prevenție.
Medicul ginecolog Dan Dumitrache a explicat faptul că boala este declanșată de virusul HPV, dar cu toate acestea, dacă se descoperă în timp, cancerul de col uterin se tratează.
„Cancerul de col uterin este o boală cruntă, o boală malignă, care netratată duce întotdeauna la moarte. Punctul de plecare este colul uterin, la nivelul acestuia fiind o zonă de tranziție, foarte sensibilă la orice agresiune. Cel care declanșează modificarile celulelor ar fi virusul HPV. Diagnosticat la timp, în stadiile incipiente, respectându-se un protocol terapeutic corect, cancerul de col este vindecabil 100%”, a susținut medicul ginecolog.
Prevenția este un element definitoriu, de aceea femeile trebuie să-şi facă testul Babeş Papanicolau, în Programul Naţional de Screening pentru Cancerul de Col Uterin având acces gratuit toate femeile, indiferent dacă au avut sau nu asigurare medicală.
Doctorul Cristian Irimie a ținut să menționeze că la Secția de obstetrică-ginecologie a Spitalului Județean Suceava există toate mijloacele de investigație pentu orice pacientă, începând de la cazurile ușoare și până la cele dificile, în decursul anului trecut fiind depistate două cazuri de cancer în evoluție, însă, în prezent tratamentul nu se poate efectua în unitatea spitalicească.
„Ceea ce înseamnă investigație putem acoperi în totalitate, însă ceea ce înseamnă tratament, din nefericire încă nu se poate. Pot să vă anunț că spitalul este în negociere pentru crearea unui parteneriat public-privat pentru construirea și darea în funcțiune a unui Centru de Radioterapie”, a declarat dr. Cristian Irimie.
Medicul sucevean a arătat că Centrul de Radioterapie ar putea fi funcțional până la sfârșitul acestui an.
În ceea ce privește virusul HPV, cel care determină cancerul de col uterin, acesta se transmite pe cale sexuală, dar se poate transmite și prin apa de la piscine, într-o măsură mai mică, a mai spus dr. Cristian Irimie.
Depre eficiența vaccinului împotriva HPV a vorbit dr. Laura Coca. Aceasta a susținut că vaccinul s-a dovedit foarte eficient până în prezent, fără a se constata efecte secundare.
Totodată, dr. Laura Coca a explicat că vârsta optimă pentru întrebuințarea vaccinului este între 10 și 12 ani, înainte de debutul vieții sexuale.
Cât privește Programul Naţional de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, femeile pot face teste Babeş Papanicolau după ce se adresează medicilor de familie pentru a fi informate și consiliate.
Ulterior, cu formularul eliberat de mediul de familie, femeile se prezintă la centrele de recoltare.
De menționat este faptul că și unii medici de familie efectuează recoltări, dar totodată, femeile se pot adresa și Centrului Judeţean de Planificare Familială şi Contracepţie din incinta Policlinicii Suceava sau din cadrul Ambulatoriului din Spitalul Județean.
Mediul de familie are un rol esențial, iar din acest motiv dr. Irina Badrajan a evidențiat faptul că deși Programul Naţional de Screening se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, și celelalte femei își pot face testul, mergând pe linia de asigurat la centrele de recoltare.
„Sunt femei care au înțeles ce important este să aibă o sănătate genitală și să contracareze acest cancer. Din fericire, are și un vaccin. Este singurul cancer a cărui cauză s-a depistat și care beneficiază de vaccin”, a remarcat dr. Irina Badrajan.
Și Biserica joacă un rol foarte important în consilierea femeilor care primesc diagnosticul de cancer, de aceea pr. Cătălin Cornel Mureş, paroh la Biserica Sf. Mina Suceava, a ţinut să evidenţieze necesitatea dialogului între paciente și reprezentanții Bisercii. De asemenea, preotul a evidențiat că tinerii au o mai mare deschidere către dialog cu duhovnicii, lucru datorat studierii religiei în școli.
La evenimentul de marți seara a fost prezentă și o suceveancă care a împărtășit din experiența sa de luptă cu cancerul de col uterin. Elisabeta, tânăra suceveancă, mama a unui copil, a descoperit în urmă cu patru ani cancerul de col uterin în stadiu incipient, a urmat un tratament foarte anevoios la București, dar a reușit într-un final să învingă boala.
„Am trecut peste toate. Am fost și fără păr, mi-a căzut tot părul, am purtat baticașe, nu perucă. Nu este o rușine, absolut deloc. Putem trăi și fără păr, și fără gene sau sprâncene. Fără să ne fie rușine, fără să îi lăsăm pe ceilalți din jurul nostru să ne judece. Eu am fost judecată, iar în momentul acela mi-am triat prietenii foarte serios. Mi-au rămas prietenii adevărați lângă mine”, a mărturisit suceveanca care a învins în lupta împotriva cancerului de col uterin.
Un moment încărcat de sensibilitate a reprezentat mărturia unei alte tinere care a fost diagnosticată cu cancer de col uterin și care se confruntă cu probleme financiare. Evenimentul de marți a avut și un caracter umanitar, iar banii adunați din vânzarea unor cărți, CD-uri cu muzică sau a unor tratamente cosmetice au fost îndreptați direct către pacientă.
Oana, tânăra de 30 de ani, diagnosticată cu cancer de col uterin a fost depistată în urmă cu un an și cu cancer la sân, fiind operată în luna august.
Evenimentul „Opreşte cancerul de col uterin” a fost organizat de Televiziunea Intermedia, în colaborare sprijinul Shopping City Suceava.
Intră acum și în grupul de