Intră acum și în grupul de
13 septembrie 1978 a fost momentul în care astronomul sovietic Nikolai Stepanovici Cernîh a descoperit planetoidul, sau asteroidul de dimensiunile unei planete pitici, precum este Eris sau Sedna care poartă numele de 3359 Purcari. Numele este dat de unul dintre cele mai celebre vinuri europene, anume Negru de Purcari.
Vinul pentru Moldova este un simbol național, astfel acestea au primit un loc de cinste sub forma celebrelor crame de cel puțin 120 de kilometri din localitățile Mileștii Mici și Cricova unde milioane dintre cele mai bune și celebre vinuri ale țării sunt păstrate.
Soiuri franțuzești în vinuri autohtone
De la celebrul Cabernet Sauvignion, Chardonay sau Pinot Noir până la Rara Neagră sau Fetască, doar în vinuri originale din Moldova găsești pasiunea și devotamentul pentru cea mai apreciată poamă a locului: strugurele.
Brandul național de țară Wines of Moldova a determinat ca exportul de sticle de vin să ajungă până în anul precedent la aproximativ 70 milioane. Export care nu se datorează doar reinventării soiurilor celebre, dar creării propriului soi de strugure original precum:
- AVGUSTOVSKI
Un strugure moldovenesc care atinge în medie 180-250g iar calitatea acestuia este apreciată cu 7.8 – 8.0 puncte de către cuoscători. Cu pulpa suculentă și destul de puțin crocantă, cu un gust muscat slab pronunțat, acest tip de strugure apare destul de timpuriu, luna august după cum sugerează numele. Acest lucru îl face să fie extrem de rezistent la boli și condiții nefavorabile.
- PAMIATI NEGRULEA
Un strugure care este mult mai mare decât cel dinainte, cu o medie a masei de 350-450 de g, acesta are o pulpă consistentă, destul de crocantă și este recunoscut pentru forma sa aproape cilindrică și culoarea de un violet slab. Datorită pieliței groase este rezistent și ușor de transportat, iar acest lucru menține un gust desăvârșit de bun pe un timp de 3-4 luni în condițiile de păstrare la frigider.
- IALOVENSCHII USTOICIVÎI
Un strugure specific orașului Ialoveni, care atinge chiar și 550 de g. Acesa face de asemenea parte din specificul strugurilor moldovenești acoperiți cu pruina gri cenușie care îi acoperă. Dulci, cărnoși și crocanți, acești struguri sunt foarte populari atât pentru consum cât și industrializare și sunt statornici și încăpățânați la vreme și ger după cum spune și numele lor.
- FETEASCA NEAGRĂ
Feteasca este un strugure cu tradiție de peste 2000 de ani pe teritoriul Moldovei, aceasta reprezentând strugurele care dă magie celor mai cunoscute vinuri Moldovenești alături de Rara Neagră.
- BĂBEASCA NEAGRĂ
Cu toate că nu se disting foarte mult la prima vedere de fetească, aceștia ajung să aibă un nivel de zahăr destul de mare, chiar și 220g/l. Fiind dulci și moi, fac ca vinurile provenite din acești struguri să aibă în medie 10-13% tărie alcoolică și o culoare atât de roșie încât nuanța dă mai mult înspre negru.
Vinurile care au cucerit Europa
Dacă doar 12% din producția de vinuri a Moldovei merge către România, cine sunt ceilalți împătimiți ai vinurilor de peste Prut? Ei bine, Polonia, Cehia și Slovacia sunt de asemenea mari amatori, împreună cu Rusia, Belarus, Ucraina și Kazahstan care ocupă procente importante din exportul de vinuri al Moldovei. Totuși aceste țări nu sunt singurele, Statele Unite ale Americii, Anglia, Germania, chiar și China sau Japonia, dar, Însăși Franța a fost țara care a premiat vinuri precum:
- Rara Neagră de Purcari
- Syrah-ul de Vartely
- Băbeasca Neagră de Cricova
Acestea sunt printre cele mai apreciate vinuri din Europa de Est, cel puțin, sau posibil chiar și din lume! Tocmai datorită faptului că nu mai reprezintă un criteriu de departajare calitatea, nuanțele originale și autentice ale naturii autohtone ale acestor vinuri sunt ceea ce aduc o suflare proaspătă pe scenele vinicole ale lumii.
În concluzie, dacă clasicele Cabernet Sauvignion sau Chardonay au devenit până la urmă prea bine cunoscute de către lumea bună de pretutindeni, caracteristicile lor sunt cunoscute și reprezintă un etalon pentru orice „connoisseur” al vinurilor. În acest caz, orice împătimit al acestor arome și gusturi dorește să devină uimit și surprins de ceva nou, de un gust pe care nu l-a mai simțit, gust pe care vinurile originale ale Moldovei au reușit să-l pună în practică.
Dacă deja imaginația ți-a luat-o razna auzind despre atâtea licori bahice, poți să arunci o privire și la alte băuturi fine care s-ar putea potrivi cu stilul și gusturile tale pe https://www.ellawine.ro/bauturi-fine unde alte colecții de băuturi fine îți vor acompania momentul savurării unei mâncăruri sau chiar a unui moment pe care vrei să-l păstrezi imortalizat în timp.
Intră acum și în grupul de