Intră acum și în grupul de
Animalele de companie pot fi cei mai buni tovarasi de joaca ai copiilor, surse infinite de dragoste neconditionata dar si exemple vii de empatie si suport emotional. Primii ani din viata copilului, sunt definiti printr-o receptivitate uriasa in raport cu informatiile, emotiile si stimulii pe care ii percepe din mediul inconjurator.
Un animal de companie il poate ajuta pe micut sa-si dezvolte stima de sine, sentimentul de moralitate si resposabilitate sociala, abilitatile de comunicare non-verbala dar si starea de sanatate si vitalitate. Asadar, sa vedem in continuare, cateva dintre aceste avantaje de care se bucura copii crescuti in compania animalutelor de casa:
1. Dezvoltarea stimei de sine.
Copilul se simte, adeseori pe o pozitie de vulnerabilitate si inferioritate, in raport cu adultii, prea logici si mai mereu ocupati. In compania unui animalut, copilul se va manifesta in largul sau, fara presiunea de a respecta niste standarde si norme, sau de a comunica intr-un fel anume pentru a se face inteles.
Companionul necuvantator lasat in grija micutului, desigur cu o observatie detasata dar atenta din partea parintilor, va responsabiliza copilul si ii va creste stima de sine. Invatand sa aiba grija de animal, sa il hraneasca si sa ii ofere afectiune, copilul va dezvolta un sentiment placut de competenta si utilitate care ii va servi mai tarziu, atat pe plan social cat si personal.
2. Intarirea imunitatii si un risc redus la alergii.
Multe studii de specialitate au demontrat cu acuratete faptul ca un copil crescut in compania unui animal este mai putin predispus riscului de a dezvolta astm bronsic sau alte alergii. Acest fapt se explica prin expunerea timpurie, inainte de a implini 1 an, la factori alergogeni, precum parul animalului.
Asadar, achizitioneaza o lenjerie de patut pentru bebe de calitate igienizeaza constant mediul inconjurator dar in acelasi timp permite-i copilului sa se joace in voie cu prietenul necuvantator.
3. Imbunatatirea comunicarii prin joc.
Copiii sunt de multe ori coplesiti de limbajul elevat si complex al adultilor, precum si de modul lor complicat de a gandi si actiona. Animalul de companie poate, adeseori, juca rolul de intermediar intre parinti si copii.
Extrem de senzoriali si empatici, copii vor avea de multe ori tendinta sa-si exprime starile si emotiile prin intermediul animalului, atribuindu-i acestuia un fel de alter ego al sau. Asadar, obervand relatia pe care copilul o dezvolta cu animalul de companie, parintii pot afla foarte multe indicii despre lumea interioara dar si personalitatea exterioara, in formare, a micutului.
4. Oferirea suportului emotional.
In acest caz, cainii sunt cei mai apropiati companioni ai copiilor, fiind mereu dispusi sa-i copleseasca cu protectie si iubire neconditionata. Cu a sa energie si chef de joaca, animalutul de companie va binedispune copilul, il va face sa rada si ii va spori cheful si curiozitatea de a descoperi lumea.
Animalutul ii ofera sentimentul securitatiii si al empatiei, in situtiile neplacute de certuri intre adulti. S-a demonstrat in numeroase studii stiintifice, faptul ca prezenta patrupedului scade nivelul de anxietate al copilului, il distrage de la tumultul emotional negativ si ii da o placuta senzatie de calm si liniste.
In concluzie, cu toate ca parintii sunt principala sursa de dragoste si inspiratie pentru micut, acesta are de asemenea, nevoie de independenta, de libertatea de a explora in voie lumea din jur asumandu-si propriile alegeri, de a socializa si de a construi prietenii sincere in afara cercului familial, precum si de a-si constientiza propriile nevoi si dorinte, dincolo de proiectiile celor din jur.
Toate aceste experiente indispensabile in dezvoltarea copiluui pot fi facilitate de prezenta unui animalut in familie, care cu siguranta, va fi o sursa de voie buna nu doar pentru micut, si si pentru parinti si intreaga familie. (S.C.)
Intră acum și în grupul de