Intră acum și în grupul de
Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, aflat în plin proces de reabilitare, va fi transformat un muzeu, conform unui comunicat al Ministerului Culturii. Potrivit ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, transformarea în muzeu a cazinoului reprezintă un pas normal.
„Trăim un paradox frumos, prin faptul că beneficiarul restaurării clădirii-monument istoric Cazinoul Băilor din Vatra Dornei este Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, iar utilitatea acesteia va fi de a servi martor viitoarelor generaţii prin transformarea într-un Centru muzeal şi cultural al ortodoxiei române. Parteneriatul stabil între Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Administraţia locală şi Guvernarea liberală a fost mereu un bun exemplu, iar această transformare este următorul pas normal şi responsabil. Patrimoniul bizantin şi post-bizantin este unul important în ţara noastră şi trebuie conservat şi valorificat. Orice demers de salvare a patrimoniului, care merită să fie valorificat turistic, trebuie susţinut de investiţii în infrastructură”, a spus Gheorghiu, citat de News.ro.
Cazinoul din Vatra Dornei nu este însă un exemplu singular, deoarece și impozantul cazinou din Constanța s-a degradat și acum este în plin proces de restaurare. E adevărat, în zilele noastre mulți dintre amatorii de jocuri de noroc se îndreaptă către mediul online, din motive lesne de priceput. De exemplu, NetBet cazino, primul operator licențiat ONJN în România după reglementarea pieței din 2015, are peste 1300 de jocuri în ofertă – sloturi de top, mese de ruleta și blackjack live, loterii, poker și alte jocuri, majoritatea putând fi accesate și de pe mobil. Totuși, cazinourile terestre din locații precum Vegas, Macau, Singapore și multe altele nu duc lipsa de clienți. Din păcate, la noi în țară, cazinourile construite în urmă cu sute de ani sunt în paragină.
Este și cazul celui din Vatra Dornei, pe care acum autoritățile încearcă să îl restaureze. Acesta este cel mai vechi din România și are o poveste aparte. A fost construit între 1896 și 1898, la dorința primarului din Vatra Dornei din acel moment, Vasile Deac. Acesta a mers în audiență la împăratul Franz Joseph al Austriei și l-a convins de necesitatea unui cazinou în Vatra Dornei. Zona era deja una turistică, întrucât mulți oameni veneau la băi. Franz Joseph a fost de acord, a contribuit și cu bani, iar restul sumei a fost acoperită din chetă publică și dintr-un împrumut la o bancă din Viena.
Arhitect a fost austriacul Peter Paul Brang, care a folosit ca sursă de inspirație celebrul cazinou din orașul german Baden-Baden, construcția fiind făcută într-un stil eclectic, cu note ale Renașterii germane. După inaugurare, toți oamenii importanți ai acelor vremuri au trecut pragul cazinoului din Vatra Dornei. Oameni precum Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu, Franz Ferdinand și Franz Joseph au venit special la Vatra Dornei. În plus, trenuri pline cu turiști aduceau oamenii la Vatra Dornei.
Totuși, după al doilea Război Mondial lucrurile au luat o turnură neplăcută. Cazinoul din Vatra Dornei a fost folosit de armata germană în scopuri militare și a fost afectat serios. Din 1945, cazinoul a intrat într-un proces de restaurare, dar după venirea regimului comunist clădirea a fost naționalizată și transformată în club muncitoresc în care aveau loc întâlniri sindicale, ședințe de partid și campionate naționale de șah.
Înainte de Revoluție, Nicolae Ceaușescu a dat ordin ca acest cazinou să fie restaurat. Totuși, Revoluția a prins cazinoul în plin proces de restaurare, iar multe obiecte au fost furate. Pe măsură ce anii au trecut, cazinoul s-a degradat tot mai mult și a ajuns o ruină. Abia începând cu 2017 s-au reluat serios discuțiile pentru restaurarea sa și a fost semnat un nou contract. În cele din urmă, se așteaptă ca restaurarea să se încheie până la finalul anului 2021, iar cazinoul va fi transformat în muzeu. (TGA)
Intră acum și în grupul de