Intră acum și în grupul de
Cazinoul Băilor din Vatra Dornei este fără doar și poate o clădire-monument, care are o poveste aparte. Este primul cazinou oficial din România, a fost vizitat de figuri regale ca arhiducele Franz Ferdinand și împăratul Franz Joseph al Austriei, iar din 2021 va fi transformat într-un muzeu. Iată povestea sa!
Dacă treceți prin Vatra Dornei, dați o tură pe strada Republicii nr. 5, între Parcul Balnear și râul Dorna. Acolo puteți admira o clădire cu o istorie puternică: Cazinoul Băilor, primul cazinou oficial din România. Construcția a fost ridicată între anii 1896 și 1898, în mare parte datorită intervenției primarului Vasile Deac pentru a primi aprobarea de la împăratul Franz Joseph al Austriei. În România modernă, nu ar fi necesar să strângem o sumă atât de mare de fonduri pentru a construi clădirea Casino Băilor, deoarece acum, datorită internetului, toată lumea are acces la cele mai bune cazinouri online fără a fi nevoie să le viziteze personal, deoarece lista poate fi găsită pe site-ul gamblingorb-ro.com și alegeți opțiunea care se potrivește cel mai bine jucătorilor.A obținut-o pe motiv că zona era extrem de populară pentru turiștii veniți la băi, așa că necesitatea unui cazinou era evidentă. O parte din finanțe a fost strânsă prin chetă publică, la care a cotizat însuși împăratul austriac. Cealaltă parte a banilor a fost obținută printr-un împrumut de la o bancă din Viena. Arhitectul austriac Peter Paul Brang și-a pus amprenta eclectică asupra clădirii și s-a inspirat din cazinoul din orașul german Baden-Baden. De cum priviți clădirea, puteți observa elemente ale Renașterii germane, iar în interior s-a folosit marmură și existau trei policandre din cristal în sălile mari. Când construcția a fost gata, a devenit instant atracția principală a zonei, mai ales că era unică la vremea respectivă. Putem spune fără doar și poate: cazinoul era mândria Imperiului Austriac, fiind una dintre cele mai impresionate clădiri construite de aceștia în zona Bucovinei, în perioada în care s-a aflat sub coroana Vienei. De-a lungul anilor, a purtat mai multe denumiri, cea mai populară fiind Cazinoul Băilor, dar s-a numit și Pavilionul Central al Băilor.
Clădirea impresionantă găzduia în interior o sală de teatru, o sală de concerte, o bibliotecă, un restaurant, dar și o sală unde se puteau juca diferite jocuri de cazinou. Majoritatea se joacă și astăzi, doar și-au obținut popularitatea cam în aceeași perioadă. Blackjack-ul, poker-ul sau ruleta au devenit cunoscute chiar la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Lucrurile s-au schimbat enorm de atunci însă, iar în ultimele decenii, datorită dezvoltării impresionante a tehnologiei și apariției internetului, toate se pot juca online. Există foarte multe variante online ale jocurilor de cazinou, care oferă o experiență din ce în ce mai apropiată cu cea dintr-un cazinou real. Și pot fi accesate de oricine. La vremea respectivă, astfel de jocuri erau disponibile doar anumitor categorii de public.
Nu mergea oricine la cazinoul din Vatra Dornei. Acesta atrăgea mai ales aristocrații vremii, intelectualii, personalitățile regale sau turiștii înstăriți de la vremea respectivă. De-a lungul anilor, chiar împăratul Franz Joseph al Austriei, arhiducele Franz Ferdinand, dar și Lucian Blaga, Nicolae Iorga sau Corneliu Zelea Codreanu au călcat pragul celebrului cazinou.
După unirea Bucovinei cu România, din 1918, terenul pe care se afla cazinoul a fost preluat de Fondul Bisericesc al Bucovinei. De-a lungul anilor, au fost făcute restaurări și aduse câteva modificării, spre exemplu, în anul 1937, s-a amenajat o terasă cu vedere spre parcul balnear.
După mai mulți ani în care a funcționat în scopuri militare, clădirea a suferit câteva distrugeri și au fost făcute noi reparații. A funcționat ulterior ca un club muncitoresc și ca centru al stațiunii balneare, însă cazinou nu a mai fost niciodată. Câțiva ani, clădirea a fost abandonată și a ajuns o ruină, iar din anul 2003, a intrat sub administrarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
2017 pare să fi fost cu noroc pentru marele cazinou de odinioară deoarece s-a semnat un nou contract pentru restaurarea clădirii-monument. Se așteaptă ca lucrările să fie terminate până în anul 2021, iar de anul viitor Cazinoul Băilor din Vatra Dornei va fi transformat într-un muzeu. Clădirea este un monument clasa A, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere valoric, este un monument istoric de valoare națională sau universală.
Intră acum și în grupul de