Intră acum și în grupul de
Autismul nu mai este, din păcate, o boală rară, având o prevalență mai mare decât cancerul, diabetul sau SIDA. Iar cea mai mare limitare a persoanelor cu autism este lipsa unui canal de comunicare cu cei din jur. Dar, încă din secolul al XX-lea, una dintre metodele eficiente folosite pentru tratarea copiilor autiști a fost muzicoterapia, care ajuta la stabilirea unei legături cu aceștia prin intermediul muzicii.
Spectrul autismului
Tulburările de spectru autist (TSA) se referă la anumite tulburări neurologice de dezvoltare, care apar foarte devreme și se caracterizează prin incapacitatea de a relaționa cu alte persoane, dar și printr-o relație tulbure cu mediul și propriul corp.
Persoanele cu TSA, indiferent de vârstă sau nivelul de inteligență, sunt limitate atunci când vine vorba despre abilitățile de interacțiune și comunicare socială și prezintă diferite anomalii senzoriale, precum preferințele sau aversiunile față de anumite zgomote ori hipersensibilitatea la o anumită temperatură.
Majoritatea celor afectați au probleme cu contactele sociale, comunicarea și limbajul, dar tipul și severitatea simptomelor diferă de la o persoană la alta.
Cauzele autismului nu sunt clarificate încă, dar pe lângă componenta genetică, un rol important îl pot avea factorii de mediu.
Autismul este cel mai adesea observat în grădiniță sau școală, iar detectarea și utilizarea unor metode terapeutice și educaționale cât mai timpuriu poate avea rezultate cu totul uimitoare.
Muzicoterapia pentru tulburările spectrului autist
Persoanele cu autism, copii sau adulți, trăiesc într-o lume proprie pe care cei din jur o înțeleg greu sau aproape deloc. Dar, cu ajutorul diverselor terapii, lucrurile pot evolua în bine de-a lungul timpului.
Celor diagnosticați cu autism le este dificil să înțeleagă sentimentele sau să empatizeze cu cei din jur, fiind incapabili și să își exprime propriile emoții. Dar, o mare parte dintre aceștia au un anumit talent, cu totul deosebit, fenomen ce poartă numele de sindromul savant. Astfel, unii dintre ei sunt genii matematice, au o memorie fotografică incredibilă sau pot învăța o limbă străină într-un timp record. Alții pot învăța să cânte perfect la un instrument muzical, iar dacă părinții dețin diverse modele de piane digitale de la Mcmusic sau alte instrumente în casă, copiii cu autism vor petrece foarte mult timp repetând și cântând, dedicându-se acelui talent cu o mare perseverență.
Muzica poate ajunge foarte ușor, atât fizic, cât și emoțional, la persoanele cărora le este restricționată capacitatea de interacțiune cu cei din jur, iar în cazul copiilor cu autism, încă din anul 1943 s-a dovedit că ei au o înclinație și o receptivitate muzicală deosebită.
Muzicoterapia este o metodă psihoterapeutică prin intermediul căreia se poate restabili sănătatea corpului și psihicului, căci muzica are o influență mare asupra creierului și poate ajuta la reglarea stărilor afective de tensiune. Iar studiile au arătat că cei cu abilități lingvistice sau emoționale afectate au avut parte de o schimbare pozitivă a conectivității funcționale între zonele creierului.
În zilele noastre, terapia muzicală este folosită pe scară largă în rândul persoanelor cu autism și există un număr mare de rapoarte și studii de caz ce îi demonstrează eficacitatea. Muzicoterapia a devenit una dintre metodele ideale de a îmbunătăți diversele tulburări de spectru autism, precum interacțiunea socială, comunicarea verbală sau reciprocitatea socio- emoțională.
Ca și concluzie, această tulburare de dezvoltare neurologică, autismul, este afecțiunea potrivită pentru a investiga efectele muzicii și a interacțiunii ei asupra schimbărilor care promovează dezvoltarea rețelelor neuronale și va stabili sensuri și relații ce vor sta la baza dezvoltării limbajului și a emoțiilor. (S.E.O.)
Sursa foto: shutterstock.com
Intră acum și în grupul de