Intră acum și în grupul de
Cunoscută şi sub numele de CoQ10, Coenzima Q10 este un element care asigură energia la nivel celular. Producţia acestea este realizată în mod natural de organism, dar scade în timp, odată cu înaintarea în vârstă. Chiar dacă explicaţia nu a fost încă găsită, bolile de inimă, tulburările cerebrale, diabetul şi cancerul sunt afecţiuni care au fost legate de nivelul redus de CoQ10.
Din fericire, Coenzima Q10 se poate obţine din suplimente sau alimente şi are numeroase beneficii pentru sănătate.
Cauzele deficitului de Coenzima Q10
CoQ10 este produs de corp şi stocat în mitocondriile celulelor. Totodată, mitocondriile sunt însărcinate cu producerea de energie, protejează celulele de stresul oxidativ, de bacterii şi viruşi care cauzează diverse boli. Pe măsură ce îmbătrânim, producţia acestui compus scade şi se ajunge la deficit care poate fi cauzat şi de:
- O alimentaţie deficitară în vitamina B6;
- Defecte genetice în sinteza CoQ10;
- Boli care solicită un nivel crescut de energie pentru vindecarea ţesuturilor;
- Afecţiuni mitocondriale;
- Stres oxidativ datorat înaintării în vârstă;
- Efecte secundare ale tratamentelor cu statine.
Rolul Coenzimei Q10
CoQ10 are mai multe roluri importante în corpul uman. Pe lângă faptul că ajută la regenerarea energiei celulare, are şi rol de antioxidant şi protejează celulele de efectul oxidativ al radicalilor liberi care ar putea provoca numeroase afecţiuni. Astfel, Coenzima Q10 îmbunătăţeşte sănătatea inimii, reglează glicemia, previne cancerul, reduce frecvenţa migrenelor, oboseala musculară, leziunile pielii şi riscul bolilor creierului şi ale plămânilor.
CoQ10 este prezentă în fiecare celulă a corpului şi în concentraţii mari în inimă, ficat, plămâni, sau rinichi.
Doza zilnică de Coenzima Q10
CoQ10 se găseşte sub formă de suplimente, iar doza zilnică recomandată este între 90 mg şi 200 mg. Organismul tolerează bine supradozele şi nu există efecte secundare. Întrucât este un compus solubil în grăsimi, are o absorbţie lentă şi limitată. Totuşi, dacă se administrează cu alimente, corpul o poate absorbi de trei ori mai repede.
Organismul nu stochează CoQ10 şi, pentru a observa efectele benefice, ar trebui administrată constant timp de cel puţin 16 luni.
Alimente care conţin Coenzima Q10
Absorbţia de CoQ10 se face similar, indiferent dacă se administrează suplimente sau se ia din alimentaţie. Alimentele care o conţin sunt: organele de animale precum inima, ficatul sau rinichii, carnea de porc, de vită sau de pui, păstrăvul, heringul, macroul sau sardinele, spanacul, broccoli sau conopida, portocalele şi căpşunile, soia, linte şi arahide, seminţele de susan şi de fistic, uleiul de soia şi canola.
Ajută la tratarea insuficientei cardiace
Boala coronariană sau hipertensiunea arterială pot cauza afecţiuni cardiace, prin creşterea stresului oxidativ şi inflamarea venelor şi a arterelor. Insuficienţa cardiacă apare în momentul în care inima nu se mai poate contracta şi relaxa şi nu mai pompează regulat sângele prin corp. Din păcate, unele tratamente pentru insuficienţă cardiacă au efecte secundare precum scăderea tensiunii arteriale şi reducerea nivelului de CoQ10, iar tratamentul cu CoQ10 pe o perioadă de doi ani, poate ameliora simptomele şi reduce riscurile de deces.
În concluzie, tratamentul cu Coenzima Q10 restabileşte nivelul optim de producţie de energie, reduce stresul oxidativ şi îmbunătăţeşte funcţia cardiacă, iar toate acestea ajuta la tratarea eficientă a insuficienţei cardiace.
Creşte fertilitatea
Odată cu înaintarea în vârstă scade numărul şi calitatea ovulelor şi fertilitatea feminină este din ce în ce mai redusă, iar Coenzima Q10 este direct implicată în acest proces. Pe măsură ce îmbătrânim, producţia CoQ10 încetineşte şi organismul nu mai poate proteja ovulele de stresul oxidativ. În concluzie, suplimentarea cu Coenzima Q10 ajută la inversarea procesului şi creşte fertilitatea femeilor.
Totodată, datorită unei protecţii antioxidante eficiente, poate îmbunătăţi calitatea, activitatea şi concentraţia spermatozoizilor.
Păstrează pielea tânără
Pielea este cel mai mare organ al corpului şi, totodată, cea mai expusă îmbătrânirii şi agenţilor dăunători interni sau externi, precum leziunile celulare şi dezechilibrele hormonale sau agenţii de mediu ca radiaţiile UV. Aceşti factori subţiază ţesutul şi contribuie la diminuarea hidratării şi a capacităţii de a face faţă agresiunilor şi factorilor care îmbătrânesc pielea.
Utilizarea topică a Coenzimei Q10 creşte producţia de energie în celulele pielii şi promovează protecţia antioxidantă, reducând daunele cauzate atât de factorii interni, cât şi de cei externi. Totodată, diminuează efectele negative ale radiaţiilor UV, adâncimea ridurilor şi riscul de cancer de piele. (S.E.O.)
Intră acum și în grupul de