Intră acum și în grupul de
Atunci când cumpărăm un generator curent, numit și grup electrogen, avem multe îndoieli. Printre atât de multe mărci, modele, versiuni și puteri este greu de știut care este generatorul potrivit pentru noi și ce echipamente ar trebui să cumpărăm cu adevărat. Trebuie să ții cont de câteva aspecte înainte de a achiziționa un generator curent.
La ce vei folosi generatorul?
Primul lucru despre care ar trebui să fii lămurit este pentru ce vei folosi generatorul. Există în principal două tipuri de generatoare, cele care sunt cu invertor și cele clasice sau normale. Principala diferență este că generatoarele cu invertor sunt folosite pentru alimentarea echipamentelor electronice mai delicate, de exemplu televizoare, calculatoare etc., deoarece sunt echipamente care necesită un curent de calitate, fără vârfuri de tensiune sau modificări în alimentare. Trebuie să aveți în vedere că cu un generator curent cu invertor nu veți putea alimenta, de exemplu, un burghiu, o betoniera sau orice altă mașină sau unealtă cu capacitate inductivă mare. Pentru toate celelalte aplicații, de exemplu, pentru mașini și unelte, un generator curent normal este ceea ce avem nevoie.
De ce putere trebuie să fie generatorul?
Odată ce ați ales tipul de generator curent de care aveți nevoie, trebuie să determinați puterea. În general, puteți considera că puterea de care aveți nevoie de la un generator ar trebui să fie egală cu suma puterilor tuturor dispozitivelor pe care urmează să le conectați la generator curent și pe care urmează să le operați în același timp. Cu toate acestea, este foarte important să rețineți că unele aparate necesită o putere de pornire mai mare decât puterea reală de funcționare. Aceasta este cunoscută ca puterea minimă necesară (PMR) și este factorul dintre puterea de pornire și puterea de operare. În mod normal ar trebui să găsiți această valoare pe plăcuța de identificare a echipamentului. De asemenea, este important să luați în considerare întotdeauna o marjă de siguranță pentru ca generatorul să nu funcționeze întotdeauna la 100% din capacitatea sa, în acest fel veți garanta o durată de viață mult mai mare, deși în mod normal această marjă de siguranță este deja dată de PMR însuși.
Benzina sau motorina?
La motoarele de generator avem de-a face cu ceva foarte asemănător cu motoarele auto, depinde puțin de preferințele fiecărei persoane. În mod normal, generatoarele diesel au o autonomie mai mare decât generatoarele pe benzină, în schimb sunt mai zgomotoase. Motoarele diesel au de obicei o durată de viață mai lungă decât motoarele pe benzină, dar vin și la un preț mai mare. În mod normal și pentru aplicații simple este suficient un generator curent pe benzină.
Alte aspecte de luat în considerare?
Trebuie să ai în vedere că generatoarele sunt motoare și că produc zgomot. Daca urmează să folosești generatorul pentru a-ți alimenta casa sau afacerea, este important să te gândești la un generator izolat fonic pentru a evita pe cât posibil zgomotele deranjante. Dacă aveți de gând să lucrați pe câmp sau pe un șantier, atunci puteți utiliza un generator curent deschis.
Un alt aspect important este să te gândești dacă generatorul va fi fixat într-un singur loc sau dacă urmează să-l transporți, de la 20-30 kg este interesant să cumperi un generator care are roți, pentru a îi facilita transportul.
Sfaturi pentru utilizarea corectă a unui generator curent la domiciliu, la birou sau la afacere
- Asigurați-vă că citiți și urmați instrucțiunile producătorului.
- Generatoarele electrice sunt motoare cu combustie internă și emit gaze de eșapament. De aceea ar trebui instalate în locuri cu o bună ventilație, ferite de umiditate și praf.
- Marja minimă de 20% trebuie să rămână peste puterea necesară calculată pentru generator. Acest lucru va împiedica generatorul să funcționeze la 100% capacitate.
- Depozitați combustibilul într-un loc sigur.
- Nu atingeți generatorul electric în timp ce funcționează, acest lucru poate provoca arsuri.
- Generatorul electric trebuie împământat ori de câte ori este posibil. (W.M.)
Intră acum și în grupul de