Intră acum și în grupul de
Investind în energie solară, companiile au oportunitatea de a-și securiza prețul pentru o bună parte din energia electrică consumată, pe durata de viață a panourilor fotovoltaice, oferindu-le o mai bună predictibilitate în ceea ce privește costurile energetice și operaționale, pe lângă impactul pozitiv asupra mediului.
Sistemele de panouri fotovoltaice convertesc energia solară în energie electrică, având o durată medie de viață de peste 20 de ani.
Producând energie dintr-o sursă 100% regenerabilă beneficiați de un avantaj competitiv într-o piață dinamică. Creșterea prețului energiei electrice crează o presiune constantă asupra profitabilității companiilor.
Astfel, companiile cu o strategie pe termen mediu și lung aleg să își acopere o parte din necesarul de energie electrică utilizând o centrală fotovoltaică pentru:
- A beneficia de o mai bună predictibilitate în ceea ce priveşte costurile energetice și operaționale.
- A crește profitabilitatea prin reducerea costurilor cu energia electrică.
- A obține beneficii de imagine: companie sustenabilă, „verde”, preocupată de mediul înconjurător.
- A reduce dependența față de energia produsă prin tehnologii convenționale care utilizează în principal combustibili fosili.
Având în vedere perioadele de amortizare destul de îndelungate, investițiile în sistemele de panouri fotovoltaice pot părea descurajante, mai ales în aceste perioade incerte. Cu toate acestea, lipsa de capital sau prioritizarea CAPEX-ului înspre alte investiții nu ar trebui să fie o barieră în calea deblocării unui avantaj competitiv.
Electric Up este un program de finanțare dedicat companiilor mici și mijlocii (IMM), dar și operatorilor economici din domeniul HORECA, prin intermediul căruia se oferă până la 100.000 euro/beneficiar (100% nerambursabil) pentru:
- Instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică pentru consum propriu, cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp;
- Și cel puțin o stație de încărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare.
Companiile care doresc să depună un proiect pentru a beneficia de finanțare nerambursabilă au nevoie și de servicii de audit energetic și management energetic, necesare în toate etapele proiectului: înscriere, depunere, implementare și monitorizare post-implementare.
Programul de finanțare se desfășoară în perioada 2020 – 2026, în mai multe cicluri de finanțare.
Se estimează că următoarea sesiune de proiecte se va deschide în prima parte a anului 2022.(V.R.)
Intră acum și în grupul de