Intră acum și în grupul de
Dacă cochetezi cu lumea fabuloasă a IT-ului, atunci știi că dezvoltatorul Full Stack este probabil dezvoltatorul cu cele mai multe calități și competențe. Acesta este capabil să ducă un proiect de la un capăt la celălalt, fiind responsabil și capabil în orice etapă a acestuia, fie că vorbim de partea de front end sau de back end.
Un full stack developer curs te poate introduce în acest univers nelimitat, dar până atunci, hai să vedem ce știe și ce poate un dezvoltator Full Stack.
Dezvoltatorul Full Stack – cine este acesta?
Responsabilitățile unui dezvoltator Full Stack sunt numeroase, diverse și presupun mule competențe, pentru că acesta intervine atât pe interfața vizibilă, cea cu care intră utilizatorul în contact (front end), cât și partea din spate, cea tehnică a interfeței (back-end).
Rolul dezvoltatorului Full Stack nu necesită să fi expert back end sau fron end, ci mai degrabă să ai competențele necesare să le faci pe ambele, să le înțelegi și să ai viziune.
Un dezvoltator Full Stack are competențe duble, ceea ce îl face unul dintre cei mai vânați experți în domeniul IT, cu o remunerație pe măsura responsabilităților și a competențelor.
Dezvoltatorul Full Stack – sarcini și responsabilități
Responsabilitățile acestei poziții pot varia de la un angajator la altul, în funcție de obiectivele acestuia, domeniul de activitate și nevoile aferente. Dar iată, pe scurt, ce putem găsi pe lista de task-uri ale unui dezvoltator Full Stack:
- A fi parte dintr-o echipă de programatori
- A fi parte decizională în proiectele IT
- Dezvoltare front end și/ sau back end
- Garantarea calității produsului final
- Mentenanță produs
- Comunicare cu echipa, superiorul și clientul
- Inovație, creativitate
Care sunt competențele esențiale ale unui dezvoltator Full Stack?
Acum că știm cine este și ce face un dezvoltator Full Stack, vom afla care sunt competențele cheie care îi asigură succesul în orice proiect.
- Competențe programare front end
Partea de front end a unui site sau a unei aplicații este aceea cu care utilizatorul interacționează, deci este partea vizibilă pentru acesta. Pentru a o dezvolta, sunt necesare cunoștințe de limbaje de programare cum ar fi HTML, CSS sau JavaScript. Cu ajutorul acestora, se creează interfața grafică a produsului, de la așezarea în pagină până la butoane, meniuri, imagini, culori și altele.
- Competențe de programare back end
Partea de back end este partea nevăzută din spatele oricărui website sau aplicație. Există cursuri IT online care se ocupă în special de programarea back end. În cadrul acestora, vei afla că programarea back end este esențială pentru buna funcționare a site-ului sau a aplicației, pentru că aici se crează bazele de date, interfețele api, gestionarea serverelor. Un programator back end trebuie mai mult decât oricare altul să dea dovadă de atenție la detalii, adaătabilitate, creativitate și rigurozitate. Toate acestea le vei întâlni și printre calitățile unui desvoltator Full Stack.
- Capacitatea de a lucra în echipă sau singur
Start-up-urile sunt de obicei cele care caută foarte des programatori Full Stack, pentru că bugetele lor sunt mai limitate și atunci preferă să plătească bine un om bun la toate decât o echipă întreagă. Așadar, ca programator Full Stack te poți regăsi în situația în care lucrezi singur, ceea ce înseamnă că ești unic responsabil și te bazezi doar pe competențele tale, atât pentru dezvoltarea proiectului cât și pentru soluționarea eventualelor probleme apărute.
În companii mai mari, există șanse mari să faci parte dintr-o echipă, astfel încât, deși ai cunoștințe atât pe front end, cât și pe back end, este posibil ca în echipa ta să ai experți pe fiecare dintre acestea. De aceea este important să poți munci în echipă.
- Curiozitate, adaptabilitate
Un dezvoltator Full Stack trebuie să fie curios. Atât pe partea de front end, cât și pe cea de front end, lucrurile se întâmplă cu o viteză foarte mare, mereu apare ceva nou. De aceea este important să te înscrii la cursuri IT de perfecționare, să fii curios, să rămâi la curent cu ultimele tendințe, la fel ca în domeniul modei.
- Capacitatea de analiză
Dezvoltatorul Full Stack va analiza nevoile clientului și va lua decizii în funcție de aceasta. Este important ca analiza lui să fie corectă și coerentă, pentru a putea calcula bugetul, timpul și resursele de care are nevoie pentru a duce proiectul la bun sfârșit. O analiză eronată poate duce la mari pierderi financiare, ceea ce nu este ceva de dorit. Dezvoltatorul Full Stack traduce în aplicații nevoile enunțate de client.
Pe lângă competețele listate, este important să pui pasiune în proiectele tale, să îți placă ceea ce faci, ceea ce va contribui atât la creativitate, cât și la a te menține motivat pe termen lung. Dacă încă nu ești convins că ți s-ar potrivi sau că au competențele necesare, încearcă un curs de developer Full stack online.
Intră acum și în grupul de