Bugetul de după vacanță – cum ne revenim după cheltuieli turistice mai consistente?


Intră acum și în grupul de

Vara 2024 a trecut, la fel și sezonul concediilor. Cele mai multe persoane care și-au programat vacanțe în ultimele luni devin acum concentrate pe activitatea obișnuită în plan profesional și… pe revenirea din punct de vedere financiar, după o perioadă cu mai multe cheltuieli decât în mod curent.

Sursa foto – canva.com

Când ești într-o călătorie, ai tentația de a aloca mai mulți bani pentru diverse plăceri de moment, iar costurile turistice au tot crescut în ultimii ani, la nivel internațional.

Așadar, te-ai întors din concediu și conștientizezi că situația financiară nu este excelentă, iar nevoia de restrângere a cheltuielilor pare iminentă. Cum procedezi pentru a reveni la normal, pe linia de plutire? Cel mai inspirat lucru pe care îl poți face este să îți realizezi un buget detaliat pentru următoarea perioadă de timp, cel puțin pentru 1-2 luni.

Pe de o parte, trebuie să vezi pe ce venituri te bazezi – salariul și eventual alte câștiguri sigure. Apoi, notează toate cheltuielile esențiale – mâncare, facturi și rate, transport, alte costuri de strictă necesitate (îmbrăcăminte, curățenie, igienă).

Analizează atent sumele de care va fi nevoie și caută chiar să restrângi unele costuri, pe cât posibil, fără a resimți totuși un disconfort. Ideal este ca veniturile să fie mai mari decât cheltuielile programate, astfel încât să rămână spațiu suficient nu doar pentru unele cheltuieli neprevăzute, ci și pentru economii.

Soluții la îndemână pentru un buget sănătos

În paralel, dacă ai obiecte pe care nu le mai folosești, poți încerca să le vinzi online (haine, accesorii, gadgeturi). Astfel, ți-au suplimenta bugetul la partea de sume disponibile.

Evită ieșirile în oraș pentru prânz sau cină și încearcă să renunți chiar la a comanda mâncare la domiciliu. În schimb, gătește acasă, este opțiunea cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar. Planificarea meselor este importantă pentru a face cumpărături raționale și pentru a evita risipa de alimente.

Cel mai bine este să alegi hipermarketuri / supermarketuri tip discount, pentru a beneficia de prețuri minime la cât mai multe bunuri de larg consum. Caută alternative mai ieftine sau gratuite – de exemplu, promoții în magazine, vouchere de reducere, sisteme cashback.

Aplicațiile magazinelor vin adesea cu oferte dedicate pentru utilizatorii fideli. În unele cazuri, prețurile din magazinele online ale unor produse pot fi oricum mai mici decât cele din magazinele clasice, din comerțul offline. Trebuie doar să aștepți livrarea, deci amâni puțin recepția acelui produs.

Distracția nu trebuie să fie scoasă din schemă, însă ar trebui să faci unele sacrificii. Evită cheltuielile mari în general, dar și pe cele mici și dese. Alege activități care nu presupun neapărat un cost, de exemplu plimbări sau practicarea de sport în parcuri publice. Orice alte hobby-uri ai, încearcă să le tratezi cu unele compromisuri.

Alte idei pe care merită să le iei în considerare

Aplicațiile de mobil precum jocuri și nu numai pot solicita abonamente opționale pentru funcții speciale sau alte achiziții în aplicație. Evită orice astfel de cost! Spre exemplu, ai putea accepta o lună de Spotify sau YouTube cu difuzarea de reclame, dacă în mod obișnuit plătești pentru varianta Premium.

Dacă ai mai multe abonamente la servicii de streaming video online cu filme și seriale, ai putea păstra doar unul sau chiar să faci o pauză totală – nu uita că există și canale TV!

În cazul în care printre pasiunile tale se numără și jocurile de noroc, ai putea alege să joci variantele demo ale sloturilor video pentru moment. Sau să activezi bonusuri fara depunere la diverse cazinouri online licențiate în România. Sunt multe astfel de oferte atractive în prezent, iar un bonus de acest tip îți oferă șansa de a juca la cazino gratis, fără să efectuezi vreo depunere.

În ansamblu, principiul de bază ar fi să alegi mai puțin din orice, să consumi mai cumpătat, cu mici compromisuri care să te ajute să ajungi la nivelul optim. Acționează responsabil în general, nu uita să faci în așa fel încât să economisești constant o parte din veniturile tale lunare. Dacă unele eforturi par complicate, te poți gândi la următoarea ta vacanță și acest lucru te va motiva sa acționezi isteț.


Intră acum și în grupul de