Intră acum și în grupul de
Perioada în care se punea accent pe consumerism a ajuns la final pentru tot mai mulți oameni. Minimalismul este o tendință pe care numeroși oameni încearcă să o abordeze. Acești oameni vor să ducă o viață mai simplă, să micșoreze zgomotul cotidian și să se relaxeze mai mult.
De multe ori, presiunea socială se traducea în accent pus pe consumerism, ieșiri repetate în oraș și o viață în care „trebuia” să faci mereu ceva pentru a fi relevant. În ultimii ani, un trend care a apărut este cel al minimalismului. Ce presupune acesta?
Acest stil de viață pune accent pe lucrurile care ne aduc cu adevărat valoare și bucurie. Minimalismul nu înseamnă să renunțăm la toate hainele, la mobilă și să mâncăm doar anumite preparate, deși unii oameni cred acest lucru. În realitate, este vorba despre o alegere conștientă: să folosești doar ce contează cu adevărat pentru tine, indiferent că este vorba despre obiecte, relații, pasiuni și așa mai departe.
Cu alte cuvinte, minimalismul nu presupune renunțarea completă la a cumpăra haine. Doar că, înainte de a face acest lucru, te gândești dacă ai nevoie cu adevărat de ele. În același timp, nici nu înseamnă să elimini din viața ta pasiunile care necesită și bani.
Dacă îți place să mergi la cinema, nu trebuie să renunți la acest lucru doar pentru că duci un stil de viață minimalist. Sau, ca să dăm un alt exemplu, dacă îți place să joci blackjack în cazinouri online sau terestre, nu înseamnă că nu mai trebuie să faci acest lucru doar pentru că adopți un stil de viață minimalist. Pasiunile trebuie să facă parte din viețile noastre, în mod cert.
Cum poți să implementezi un stil de viață minimalist
- Minimalism fizic: Păstrezi numai obiectele care îți sunt utile și pe care le folosești. Pe restul, le donezi sau le reciclezi.
- Minimalism digital: Îți faci curățenie în laptop și în telefon și păstrezi doar ce îți este util. Stabilești limite de timp și încerci să oprești pe cât se poate notificările.
- Minimalism emoțional: Îți faci curat și în viață și renunți la oamenii toxici din jurul tău, înveți să spui „NU” mai des și îți conservi energia pentru ceea ce contează.
- Minimalism financiar: Renunți la cheltuielile inutile și investești doar în ceea ce te face fericit.
Cauzele care duc la un stil de viață minimalist
Minimalismul trebuie să fie o alegere, nu doar o aliniere asupra unui trend. De cele mai multe ori, oamenii care aleg un stil de viață minimalist sunt suprasaturați de obiectele din jurul lor.
Asocierea cu cumpărarea impulsivă a hainelor nu este o întâmplare, deși minimalismul nu se referă doar la acest aspect. De cele mai multe ori, oamenii aleg să adopte un stil de viață minimalist tocmai pentru că și-au dat seama că își cumpără prea multe haine, de multe ori fără să aibă nevoie.
Aceasta nu este, însă, singura cauză. Adesea, o altă cauză întâlnită este oboseala mentală. Cu cât trebuie să luăm mai multe decizii sau avem mai multe responsabilități, cu atât tindem să ne săturăm și să ne dorim un stil de viață mai minimalist.
Iar când elimini lucrurile neesențiale din viața ta, poți găsi claritatea. Vei avea mai puține lucruri de gestionat, astfel că vei avea timp mai mult pentru ceea ce contează.
Unii oameni aleg să adopte stilul de viață minimalist și după anumite crize din viața personală, care îi fac să își reevalueze complet viețile și să tragă anumite concluzii. În unele situații, ei își dau seama că un stil de viață minimalist li se potrivește.
Intră acum și în grupul de