Intră acum și în grupul de
Traian Băsescu s-a aflat astăzi timp de 25 de minute la sediul Parchetului General, unde a fost chemat ca suspect în dosarul deschis ca urmare a plângerii senatorului PSD Gabriela Vrânceanu Firea. Atât la intrare cât şi la ieşire, fostul preşedinte a fost huiduit de către câteva persoane care îl aşteptau. O oră mai târziu, Parchetul a anunţat oficial începerea urmăririi penale pentru şantaj. „În cauza constituită ca urmare a plângerii formulate de către doamna Firea Gabriela, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, prin ordonanţa din data de 11 martie 2015, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de domnul Băsescu Traian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj”, se arată în comunicatul Parchetului General.
Cu câteva minute înainte de ora 11.00, fostul şef de stat a ajuns la sediul Parchetului General, unde s-a prezentat pentru a fi audiat în dosarul în care Gabriela Firea îl acuză de ameninţare şi şantaj. Fostul preşedinte a fost huiduit de câteva persoane care îl aşteptau la intrarea în sediul instituţiei. Nu s-a oprit însă şi nici nu a făcut nicio declaraţie. După 25 de minute a ieşit, păstrând aceaşi tăcere. Luni, Băsescu a anunţat că a primit o scrisoare prin care a aflat că este suspect în acest dosar.
În cursul dimineţii a ajuns la Parchet şi Lucian Bolcaş, apărătorul Gabrielei Firea în această cauză. Potrivit lui Bolcaş, fostul preşedinte „s-a comportat ca orice suspect care este chemat la Parchet” şi a cerut un termen pentru a consulta documentele din dosar.
Parchetul General: „I-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea”
Din Parlament, autoarea denunţului, Gabriela Vrânceanu Firea, a arătat, la rândul său, că fostul preşedinte nu a fost audiat astăzi, cerând, prin avocatul său să consulte documentele. „În perioada următoare probabil va răspunde şi întrebărilor procurorului de caz, cum am făvut şi eu pe 22 ianuarie. Am răspuns tuturor întrebărilor, poate unele incomode, din partea procurorului de caz”, a spus ea.
Ulterior, Parchetul General a făcut anunţul oficial privind urmărirea penală a lui Traian Băsescu încă din 11 martie 2015. „În cauza constituită ca urmare a plângerii formulate de către doamna Firea Gabriela, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, prin ordonanţa din data de 11 martie 2015, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de domnul Băsescu Traian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj. Azi, 18 martie 2015, domnul Băsescu Traian s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-i fi adusă la cunoştinţă învinuirea, context în care apărătorii acestuia au solicitat un termen pentru consultarea dosarului”, se arată în comunicatul Parchetului.
Fostul preşedinte, pe de altă parte, nu a făcut niciun comentariu nici la intrare, nici la plecare. Luni a răspuns însă printr-un atac atât la adresa Gabrielei Vrânceanu Firea, care l-a reclamat, cât şi, indirect, faţă de Tiberiu Niţu, şeful Parchetului General care instrumentează cazul.
Cum se apără fostul preşedinte
Tot atunci Băsescu a invocat în apărarea sa imunitatea în ceea ce priveşte declaraţiile politice, menţionată de Curtea Constituţională în motivarea unei decizii recente la sesizarea aceleiaşi Gabriela Vrânceanu Firea. „Doamna Firulescu (Gabriela Firea, n.red.) a făcut o plângere la Curtea Constituţională pentru declaraţiile mele şi, din câte ştiu, Curtea Constituţională i-a explicat că preşedintele este liber să facă orice declaraţie politică în timpul mandatului şi are aceeaşi libertate ca şi parlamentarii”, a spus fostul preşedinte.
Sesizării Gabrielei Firea, fost purtător de cuvânt al comisiei speciale înfiinţate în Parlament pentru a ancheta situaţia retrocedării terenurilor agricole pe care familia Băsescu le-a cumpărat la Nana, i-a răspuns însă cu un contracatac: „Tot împrumuta aşa an de an şi nu plătea înapoi 400.000 de euro şi vreun milion opt sute de mii de dolari de la Crescent şi îi transfera într-o companie care era în grupul domnului Voiculescu. Dacă Firica îşi aduce aminte de chestia asta ar fi bine să se spovedească public”, a susţinut Băsescu.
În privinţa unei plângeri oficiale la adresa Gabrielei Firea în care să formuleze suspiciuni concrete, fostul preşedinte a arătat că s-ar fi adresat deja instituţiilor statului în timpul mandatului, trimiţându-le informaţii cxare au ajuns la Cotroceni: „Eu cred că organele statului ar trebui să se uite în Grivco să vadă câţi bani au fost transferaţi de la compania Securităţii Crescent în Grivco în perioada 2007-2011 când doamna Firea era administrator la o firmă din grupul Grivvo şi doamna Firea, cu mânuţa domniei sale a semnat împrumuturi de la Crescent către compania unde era administratori, ceva cu Media Press (Media Casa Press, n.red.), ceva de genul ăsta, sau Casa Press. A semnat împrumuturi de 400.000 de euro şi 1.800.000 de dolari, pe care se pare că a uitat să-i mai dea înapoi, deci era o spălare de bani, un transfer din banii firmei Securităţii în firma Grivco”.
Sursa acestor informaţii a fost, potrivit preşedintelui, Elena Udrea. „Am primit un bileţel pe care scria 10.000 de euro de la doamna Udrea, le ceruse un ziarist, Oreste, e unul cu barbă. Oreste ceruse 10.000 de euro ca să îi dea doamnei Udrea aceste documente. Doamna Udrea mi l-a dat mie, eu le-am dat instituţiilor statului, care bineînţeles nu se ocupă de ele”, a reclamat el public. Potrivit Elenei Udrea, documentele ar fi fost trimise de preşedinte la DNA.
„Instituţiile statului mai devreme sau mai târziu, vor trebui să spună dacă acele documente au fost utilizate pentru a se constata spălare de bani şi transferul banilor românilor de la Crescent, firma securităţii, prin doamna Firea, către grupul Grivco al lui Voiculescu”, a comentat Băsescu.
Firea, în schimb, spune că nu era mai mult decât „unul dintre managerii diviziei de print ai trustului Intact” şi că nimic din ce a „girat ca manager în acei ani nu a fost nimic ilegal, imoral”. „Au fost acţiuni comerciale perfect legale. Nu am nicio teamă în ceea ce priveşte aşa-zise dezvăluiri ale fostului preşedinte”, a arătat senatorul PSD.
Sursa: Gândul.info
Intră acum și în grupul de